2012. december 9., vasárnap

Vámpírok, vérfarkasok, hibridek és egyéb nyalánkságok - Part 1.

Az utóbbi időkben nagy sikere lett a vámpíros filmeknek. Vagy inkább visszajött a divatba! Vegyük csak szemügyre közelebbről ezt a témát.
Ha valaki azt hiszi, hogy Edward Cullen-nel, illetve Buffy-ékkal kezdődött a vámpíros korszak, akkor az nagyon eltévedt a filmek világában (s még igen fiatal).

 

Tessék felvenni a leesett állakat, ugyanis 1931-ben a Drakula c. film VILÁGSIKERT hozott egy bizonyos Bela Lugosi-nak, akire igenis büszkék lehetünk (Blaskó Béla Lugoson még az Osztrák-Magyar Monachia lobogói alatt látta meg a napvilágot).

Vagyis icipicit még korábbra kell visszanyúlnunk, ugyanis 1927-ben a Broadway-en már adták Lugosi Bélával a darabot, de moziba csak 1931-be került.
Lugosi számára ez jót is és - szerintem - rosszat is jelentett, ugyanis világhírű lett, viszont pár sikertelen próbálkozása kivételével csak vámpíros és horror filmekben kapott utána érdemleges szerepeket.

Úgyhogy HIVATALOSAN valahonnan 1931-től számíthatjuk a "vámpírok korszakát".


 



1992-ben Francis Ford Coppola - sok elődje után, hiszen azért több Drakula film is készült 1931. után - leporolta a témát. Na, de még hogy!!!
Gary Oldman (az örök szörny) és Sir Anthony Hopkins főszereplésével újraborzonghattuk a történetet. A többi főszereplőt is meg kell említeni, mert szerintem igen szuper szereposztást eszközölt Coppola: Keanue Reeves, Winona Rider és Monica Belucci. Nem csoda, hogy hatalmas sikere lett. S szerintem itt kezdődhetett az újabb fellángolása a vámpíros horrorfilmeknek.








S kéretik nem vihogni. 1992-ben leadtak egy Buffy, a vámpírok réme c. filmet. Szuper színészekkel, de hogy miért tűnt el a süllyesztőben, azt nem tudni. 




1994-ben aztán filmre vitték Anne Rice Vámpírkrónikák sorozatának első kötetét is. Nem is kell a címét leírnom a filmnek, ugye?! Tom Cruise és Brad Pitt volt a két főszereplő. Neil Jordan nagyon profin nyúlt a rendezéshez. Christian Slater, Antonio Banderas és Christen Dunst szintén jó választások voltak ehhez a filmhez.
Interjú a vámpírral. Tényleg jó kis film volt.

 



Nem sokkal később, 1998-ban megismerhettük Pengét is, aki elég sajátságos módon gyilkolta a természet sötét lényeit. Majd ezt 2002-ben és 2004-ben folytatta a filmvásznon tovább.
Nekem speciel a Penge: Szentháromság tetszett a legjobban. Nem csoda. Két szuper színésszel bővült a csapat - Jessica Biel és Ryan Reynolds, mint két kiscserkész (ahol tud segít alapon) is felzárkózott Wesley Snipes mögé.








 

2000-ben Gerard Butler is magára húzta a vámpír gróf gúnyáját a Drakula 2000 c. filmben. (Nehéz lehetett a filmnek címet adni.) Sok szerepét elhittem Butler-nek, de Drakulaként csak mosolyogni tudtam rajta. Vessen meg mindenki érte, de csak vihogni tudtam a filmen (megijedni egy cseppet sem) és úgy döntöttem, Gerardtól igen messze áll a vérivás.


2003-ban Underworld címmel megjelentek a vérfarkasok is (Jacob Black és Tyler Lochwood karakterét valahogy csak be kell csempészni a filmekbe, szegényebbek lennénk nélkülük). Majd 2006-ban megnézhettük az Evolúciót, 2009-ben jobban megismerhettük a vérfarkasokat (Vérfarkasok lázadása) és most 2012-ben pedig az Ébredést. Kate Beckinsale-t amúgy is szerettem, de ebben a szerepben egyszerűen brillírozik.
 




És ha már a felnőttek megkapták a vámpíros meséiket, adjunk a fiatalabbak részére is egy kis vért.
2008-ban feltűnt a színen Stephanie Meyer tollából kipattanva és a filmvászonra fellépve Edward Cullen és Isabella Swan. No meg a barátaik.

S onnantól teljes lett a vámpír-őrület.





S azóta minden évben kapunk egy-egy Alkonyat filmet. Még szerencse, hogy csak négy kötetes a sorozat és öt részben leadják a filmeket. Az utolsó nagy robbanást most november 15-étől láthatjuk.
Mi lesz velünk 2013-ban Alkonyat nélkül???
Hogy kinek tetszik az Alkonyat, kinek nem, tetszik-e Robert Pattinson (életemben nem írtam még le szerintem jól a nevét, csak most) és Kristen Stewart, vagy sem, az már más kérdés. De hogy foglalkoznunk kell a vámpírokkal és a vérfarkasokkal, vagyis ebben a "sorozatban" inkább alakváltókkal, az nem kérdés.


Ezt a képet kénytelen voltam feltenni ide, mert annyi komor és csúnya arcot láttunk idáig ebben a bejegyzésben. S ez a kép annyiran nem illik ide, s mégis, hogy muuuuszááááj volt!!!
Visszatérve az Alkonyatra, én megkockáztatom - s olvastam már a neten erről repkedő híreket - hogy készítenek egy jó kis sorozatot a film alapján. Gondolom már nem a régi szereplőkkel.
S a sorozatokat megemlítve a következő blogban írok a vámpíros sorozatokról is, hiszen azok nélkül nem lenne ekkora őrületünk.
(Külön köszönet az ötletért S. barátnőmnek és hugomnak!!!)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése