2012. december 10., hétfő

A Herceg, akit a végzet tett naggyá

"Azt mondják egyes életek összekapcsolódnak az időn is túllépve. Összeköti őket egy ősi erő, amely korokon át hat. A végzet!"

Így kezdődik egy számomra nagyon kedves mese. Hogy nem mese? Fenéket. Egy Perzsiában játszódó történet, aminek - ha nem is Aladdin, hanem - Dastan (Jake Gyllenhaal) a főszereplője? Még szép, hogy mesés történet.
Azért is hoztam párhuzamba ezt a fiút Aladdinnal, ugyanis ő is "csiszolatlan gyémánt", egy szegény srác, akire felfigyeltek (ő spec. azért abban rögtön különbözik Al-tól, hogy hercegek között nevelkedett).
Ő lett a harmadik testvér. /Hogy ez miért is fontos a királynak, azt hiába magyarázták meg a filmben, nekem ködös maradt./ Mindenesetre ugyanolyan vadóc maradt a srác, mint kölyökként volt. S vakmerő és ügyes és... és... és... Szóval egy pillanat alatt megszerettük.
S elfoglalnak a testvéreivel egy várost, ami állítólag bevehetetlen.
Amikor a király is bevonul a városba s örömünnepet tartanak, valami miatt apjuk új palástját megmérgezik, ahogy felveszik, így az "árván" maradt fiú menekülni kényszerül, hiszen úgy tudja mindenki, tőle származik a halálos köntös.
Miközben próbál eltűnni a városból, belebotlik a város hercegnőjébe, Taminába (Gemma Arterton), aki szintén menekül, hiszen akik elfoglalták a városát, őt is sajátjuknak akarják. S a hercegnő amikor meglát Dastan övében egy tőrt, ami azon kívül, hogy a nyele üreges, semmi érdekessége nincs, még segítségére is siet a Hercegnek, hogy kijussanak a városból.
 
De mint menekülésük közben kiderül, ennek a tőrnek igenis nagy szerepe van a Hercegnő életében. Ugyanis roppantul vissza akarja szerezni a sráctól. S egyszerre csak rájövünk, hogy ez a tőr csodákra képes. Ugyanis amikor Dastan megnyomja - teljesen véletlenül - a nyele végén levő gombot... Hogy mi történik? Eszembe sincs elmondani! Csak nem fogom lelőni az egyik legjobb poént?! S ettől a ponttól nemhogy izgalmas lesz a történet, de rájövünk, tényleg meg kell csiszolni a követ, hogy meglássuk a gyémántot alatta. Tényleg az események mögé kell lássunk, hogy észrevegyük, mi is rejtőzik a "homok alatt".

Mindig nagyon szerettem Jake-et, hiszen nagyon sok jó filmje van, különösen a Túl a barátságon című film tetszett nagyon, de itt is fantasztikusan játssza szerepét. Ahogy megtudtam, nem hagyta, hogy kaszkadőrök dolgozzanak helyette, addig gyakorolt és gyakorolt a kaszkadőrökkel, amíg meg nem tanulta a mozdulatsort és ő is meg nem tudta csinálni. Látszik is a filmben, hogy erősödött a teste, izmosabb lett jóval a régebbi filmjeinél. S valljuk be, kezd felnőni!

Megismertük Gemma-t is, aki gyönyörű, aranyos, vicces és filmbeli alakja úgy ki tud babrálni a Herceggel, hogy Dastan csak pislog. S még ott volt a másik nagy főszereplő, Nizam (Ben Kingsley), aki a király öccse. Kingsley-t mindig is csodáltam. Régi nagy kedvencem, már a Ghandi-ról szóló filmje óta! Szintén nem okozott csalódást ezzel a szereppel.
Aki szeretne egy mesés filmet megnézni, amiben van kaland és izgalom, szerelem és árulás, csoda és történelem, az mindenképpen nézze meg a filmet.
Külön említésre méltó még a gyönyörű környezet és a csodás kosztümök.
A saját életünket mi alakítjuk, ugye? Vagy ez a végzet dolga???? A filmből talán megtudjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése