2012. december 30., vasárnap

Kiss Kiss Bang Bang - RDJ bambáskodik, de tarol

Magyar címe: Durr, durr és csók.

Na, ez sem értelmesebb cím, meg kell hagyni, mint mostanában a többi...
De ennek ellenére, aki szereti a laza akció-vígjátékokat, mint mondjuk a Tango & Cash című filmet, az szerintem ezt is fogja szeretni!
Egy laza, önfeledt bohóckodás, ökörködés a négyzeten!
Ez az a film - nem sok van, komolyan - amit ha megnézek, mindig vihogok rajta, mindig jobb kedvre derít.
Mindenki azt fogja most mondani, persze, hiszen Robert Downey Jr. a főszereplő, ha őt csak meglátod, már bazsalyogsz azzal a bárgyú vigyoroddal rá. De ennél a filmnél azért nemcsak ez van.
Ugyanis Shane Black - a rendező - kitett magáért (megint). Akinek nem jut eszébe hirtelen, Halálos fegyver(ek), Az utolsó cserkész... ezeket mind ő rendezte. S azt hiszem, ez a film is méltán beleillik ebbe a sorba. Hogy a fim végére fájni fog az oldalunk a sok nevetéstől, azt szerintem garantálhatom.

Valahogy az annyira kilátástalan, hülye szituációk halmaza, amibe szegény főhősünk mindig belepottyan, az csak jó lehet. Vagy nem is ő vonzza a bajt?! Ki tudja?!
De mindig kimászik belőle valahogy, mint az a kisegér, amelyiket beledobták a tejes vödörbe megfulladni, de addig kapálózik, tapossa a tejet, míg vajat köpül belőle és úgy már ki tud mászni...
De vissza a filmhez.


A történet:
Adva van egy balek betörő béna élettel (nem ment tovább az alliteráció), Ő Harry Lockhart - Robert Downey Jr., aki még a játékboltból sem tud normálisan játékot lopni, hogy a rendőrség figyelmét ne hívná fel magára.
De valami isteni szikra segítségével berohan egy épületbe - természetesen az állig felfegyverzett rend őrei elől - s egy film előválogatására pottyan be, ahol pont egy olyan szerepet kell - pár sort csak - felolvasnia, ami annyira beleillik ebben a pillanatban az életébe, hogy kétszer kell ránézzen a szövegre, mit is kell olvasnia, annyira az életére illik.

Mivel tökéletesen hűen adja elő a mondatokat - meg kell hagyni az ajtóban várakozó rendőrök miatt is erősen javallt a JÓ színészi játék - beválogatják a filmbe és irány Los Angeles.

Rásózzák egy kályha-meleg magánnyomozóra (Meleg Perry - Val Kilmer), hogy tanítsa ki a szakma rejtelmeire, ugyanis a filmhez azért nem árt, ha valamit ért is a nyomozáshoz, hiszen ilyesmit akarnak a leendő filmben eljátszatni vele.
Nos, a magánnyomozó (már magában is vicces lenne, hogy Val Kilmer buzit játszik) elviszi egy "bevetésre", ahol meg kell figyelni egy nőt.

Csakhogy egy gyilkosság kellős közepébe csöppennek a srácok.
Hogy kiverekednek belőle? Neeem... Még jobban belemásznak a közepébe a dolgoknak, ugyanis a nő hulláját (akit figyelni kellene) ugyan eltüntetik, de Harry-t a szállodai szobájában várja egy másik női hulla.
Közben összetalálkozik egy híres színész szülinapi partiján a régi szerelmével (aki mindenkivel  lefeküdt az iskolában csak Harry-val és annak legjobb barátjával nem - persze később kiderül, hogy CSAK Harry maradt ki a sorból) Harmony-val (Michelle Monaghan), akit most már tényleg meg akar közelebbről is ismerni.


De nem szabad lerohanni a szexi színésznőt (a reklám-szerep színészetet jelent?!), valahogy be kell cserkészni. De hogy, ha mindenfelől hullák bukkannak elő (na jó, nem Oscar című film táskáiról beszélek E. barátnőm, annyira nem gázos a dolog), s a fiúk tudják, hogy itt valami nagy gubanc van, valaki mindenáron rájuk akarja kenni a gyilkosságokat, illetve... mi is történik itt?!
(Itt jegyezném meg, hogy ha szimpla krimi lenne, akkor is jó krimi lenne ez a film.)

Ide varázslat kell, de gyorsan. Illetve a nyomozói tapasztalatokat (vagyis főleg annak hiányát) elővenni a tarsolyból és feldolgozni a problémát.

Ja, s hogy még klasszabb legyen az amúgy is fergetegesen vicces film, Harry narrálja végig nekünk a történetet, s néha belezavarodik saját maga is a cselekménybe, így egyszer-kétszer elkanyarodunk kicsit a témától, néha vissza kell tekerni, hogy megmagyarázzon dolgokat. S amitől aztán végképp nyúltam a nevetéstől, az az, amikor kiküldi a képből a statisztákat, hogy ő látszódjon.
Ja, s fiatalkori önmagát éppen a saját fia alakítja, úgyhogy én csak olvadozni tudtam.

S amit drága barátaim, rokonaim, szóval szeretteim már halálosan unhatnak tőlem mondatot, azt ebből a filmből szoktam idézni oly nagy szeretettel:

"Harold mágus segíts rajtam.
Hadd maradjak egy darabban."



Tehát aki kicsit ki akar szakadni a világból, kicsit pihenni, nevetni szeretne, kétbalkezes és kétballábas, esendő, de aranyos embereket szeretne látni, az nézze meg a filmet.

Ja! És tessék a stáblista közben élvezni a számot hallgatni. Robert Downey Jr. énekli a Broken-t. Az egyik kedvenc számom tőle!!!

1 megjegyzés:

  1. Nem akarok összeveszni veled, de Robert Downey Jr. éneke a Broken, az én kedvencem. Na jól van, Te is hallgathatod, már csupán azért is, mert Tőled kaptam meg ezt a számot. Ja és hogy a bloghoz is szóljak, sajnálom, hogy a film végét nem írhatod le, mondván "nem akarsz poéngyilkos lenni".

    VálaszTörlés