2012. december 17., hétfő

Az Eredet nagyon eredeti lett

Ha már Christopher Nolan-ról írtam az előző blogban - Batman-téma - akkor eszembe jutott egy szuper film, ami szintén az ő keze alól jött ki s akkorát szólt, amekkorát film már régen nem.
Ja, hogy bezsebelt négy Oscar díjat? Kit érdekel?! /Persze, aki ismer, tudja, hogy nem vagyok az az "Oscar díjas filmeket nézek csak" típus, de azért általában 4 darab Oscar díj már elárul valamit a filmről.../
Szóval: Eredet.
Nehéz a filmről írni. Főleg azért, mert egy alapvetően klasszul bonyolult történet, s bár érthető, vagyis egyáltalán nem kusza, engem inkább a film képi világa nyűgözött le.
Amikor megtudtam, hogy ki a főszereplő, nem reszketett meg a térdem a boldogságtól, hiszen Leonardo DiCaprio-ért nem vagyok oda. Viszont megtanultam, hogy azért, mert nem szeretek valakit (pl.: Val Kilmer), később megváltozhat a véleményem, vagy ha nem is fogom megszeretni az illetőt (pl.: Tom Cruise), attól még lehetnek szuper filmjei. Viszont Nolan már olyan név volt, aki miatt érdemes volt leülni a film elé.

Ja, ha valaki az első tíz perc után még nem érti a filmet, nem kell megrémülni. Megéri tovább nézni a filmet, természetesen.
Egy olyan jövőben játszódik a történet, amikor már nem a pénz a fő érték, hanem az információ (meg kell hagyni, a mai digitális világban tényleg egyre inkább az információ a fő fizetőeszköz). S az emberek már célzottan álmodhatnak (nekem kicsit olyan Total Recall-os lett a dolog), így fontosabb lett az álmok értéke, hogy ki milyen álomban él. S ha lehet módosítani a tudatot, akkor lehet az álmainkban is módosítani dolgokat.

S érdekesebb - főhősünk erre szakosodott tolvaj - az álmokból lopni, mint az életben. Mert ha van valami, ami az álmunk, amit kitaláltunk, azt izgalmasabb akkor, még tervként "elcsórni". Gondoljunk csak arra, cégek mennyit fizetnének rivális cégek újításainak terveiért, mint ha már kint van a piacon?!
Csakhogy főhősünknek, Cobb-nak - hogy bonyolultabb legyen a dolog - nem lopnia kell, hanem egy emléket beültetni valakinek az agyába. De ezt nem lehet csak olyan egyszerűen. Úgy kell kinézzen, mintha a "páciens" találta volna ki, nem szabad látványos legyen a dolog. De ha valami nem a saját ötletünk, azt tudja az agyunk, s ennek úgy kell kinéznie, mintha maga a fiatalember találta volna ki. De ehhez nemcsak a csillagoknak kell úgy állnia, ahogy "meg van írva", de a politika, a "páciens" hangulata, a viszonya a családjához, a munkatársaihoz, a gazdasági helyzet... szóval sok minden kell klappoljon a terv sikeréhez. Úgyhogy Cobb-nak fel kell kötnie a nadrágját, hogy megalkossa az évszázad produkcióját.

S ezzel kezdetét veszi egy hatalmas tervezés. De nem szimplán a tervezőasztalon. Danny Ocean-éknak a tizenegy ember kevés lett volna erre az alkotásra.

 Mert mi van, ha álmodsz? Tudod, hogy álmodod azt, amiben vagy, a környezeted, a szagok, ízek, fájdalmak, érzések? S ha felébredsz, honnan tudod, hogy felébredtél? Mert mi van, ha álmodban elaludtál és álmodtál valamit? Nos, ebben a történetben néha tényleg nem tudjuk, hogy álomban vagyunk-e, vagy sem. Vagy esetleg az álom álmában álmodunk?!

Nolan nemcsak ezzel vitt minket fütyülve az erdőbe, de a látvánnyal is. Mert nemcsak a színészek játéka volt itt fontos, hanem az is, hogy azt lássuk, amit ő láttatni akar velünk. Direkt kerestem pár olyan képet ehhez a blog-bejegyzéshez, amin látni lehet, ahogy feltekeredik a város, mintegy fölénk is hajlik (szó szerint).

A színészek Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Tom Hardy, Ken Watanabe, Cillian Murphy, Marion Cotillard és Michael Cain, mind-mind visszaköszön (DiCaprio-t kivéve) a Batman valamelyik trilógiájából, de egyáltalán nem izgat, hiszen nagyon jó színészek, s még csak eszembe sem jut egy pillanatig sem, hogy azonosítsam őket a másik filmmel. Nolan tökéletesen válaszotta ki a szereplőket, s ha belegondolunk abba, hogy kerek tíz évig dolgozott ezen a filmen, mármint a történeten, hogy olyan legyen, hogy úgy szóljon, ahogy és amit ő akart kihozni belőle, akkor el tudom képzelni azt is, hogy konkrétan tudta, hogy kiket fog megkérni ezekre a szerepekre. Le a kalappal a zsenialitása előtt!

Nem szoktam nagyon kutatni a neten, de találtam egy nagyon ideillő mondatot DiCaprio-tól, idézem:
"– Hat különböző országban forgattunk, hogy minden tökéletes legyen, őrült jó volt és Chris fantasztikus gárdát szerzett! Minden nap újabb élmény volt, rengeteget tanultunk egymástól – nyilatkozta."

Aki nem látta még a filmet, az gyorsan pótolja, megéri.

Eredeti film, eredeti történet, eredeti látásmód.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése