2012. december 9., vasárnap

MARVEL - és az út folytatódik a Bosszúállókon keresztül

Ahogy egy nagyon kedves ismerősöm szokta mondani:
"Rövid és eseménytelen életem során"...  megtapasztaltam, hogy a filmeket több különböző kategóriába sorolhatjuk.
Már hogy azokat a filmeket is, amik tetszenek nekünk.
Mert van olyan, hogy valami "romkom"-ra (romantikus komédia, ahogy H. barátnőm tanította nekem) vágyunk, vagy épp horrorra, sci-fire, esetleg egy jó kis szórakoztató krimire, vagy kémfilmre. Nálam legalábbis nagyjából ezek a kategóriák vannak csak s a romkom-os filmeket nézem legkevesebbet. De ez persze köztudott.

Nos, a szórakoztató filmek között az egyik kedvencem a Bosszúállók (The Avengers) lett. Csak ajánlani tudom!
Aki ismer, tudja, hogy Robert Downey Jr. nálam a színészek kezdete és vége.
Nos, ezért a filmért - a szereplők között - szerintem nem véletlenül ő kapta a legtöbb pénzt. 
Tehát amennyiben nagyon elfogult lesz az alábbi blogbejegyzés, ne lepődjön meg senki. RDJ. nálam a csúcson van színészt illetően. Előre is elnézést érte.
Viszont nemcsak emiatt muszáj beszélnem erről a filmről.

Adva van az USA, s ott egy Marvel Comics névre hallgató sok-sok éves cég, ahol ponyvaregényeket adnak ki már 1939 óta.
Aztán a '60-as években feltűnik Stan Lee (minden általam látott Marvel filmben valamilyen icipici szerep erejéig, de mindig feltűnt Mr. Lee). S életre kelnek a képregények: elsőnek a Fantasztikus Négyes. Aztán sorra Hulk, Thor, Pókember, X-Men, Vasember és a többiek.
Aztán megindulnak a filmek is.
S 2012-re megjelenik a sok-sok film mintegy koronájaként a Bosszúállók.
Hogy mennyire vártam, azt szavakkal nem nagyon lehet kifejezni. Mint menyasszony az esküvőjét, mint szomjazó egy korty vizet.
S a szereplőket már régi ismerősként köszöntve kezdetét vette A FILM.
Megismerkedek - a Thor-ban szinte csak egy pillanat erejéig szereplő - Sólyomszem-mel, majd újra találkozhatok Natasha Romanoff-fal, de leginkább már Thor-ral, Amerika Kapitánnyal, Hulk-kal és legfőképp Vasemberrel, vagyis Tony Stark-kal szeretnék találkozni.
S nem csalódtam. Egy pillanatot sem.

Ha nem épp csihi-puhi volt, s mentsük meg Loki hülye világuralomra törő ötletétől a kék bolygónkat, akkor Tony szemtelen megjegyzésein vihogunk. Csípős nyelvét majd az egész társaságon "végigköszörülte". S bár tudom, hogy ezek egy nagyon jól összeszedett stáb legsziporkázóbb agyszüleményei, hiszen Robert Downey Jr. nem tudna ilyen poénokat csípőből tüzelve ellőni, mégis valahogy megettem a történetet... mert végre jó élvezni, hogy a mi kis világunkat valaki meg szeretné menteni.
S mivel E. barátnőm sok év után roppant okos és statisztikusokat meghazudtoló agyával rájött, hogy a világmegmentő hős pasik jönnek be nekem, ez a film kész "orgia" volt számomra.

De azért maradt egy kérdés részemről a film végén. Amit a film első részében Loki is feltett Thor-nak, bár akkor senki sem vette komolyan.
Hogy tudott Thor visszajönni a Földre, ha a róla szóló filmben elpusztították a hozzánk vezető utat (Csillagkapus szakszóval élve: féregjáratot)?! De gondolom erre azért majd még a Thor 2-ben kell kapjunk választ. Mert várom a választ. Ne nézzenek már ennyire bugyutának.

Jó színészek, jó történet, nagyon szépen kivitelezett képek, s a picit több, mint két órán keresztül fenntartott izgalom ha mást nem, de egy klassz estét mindenkinek - aki laza szórakozásra vágyik - megadja.
Olvastam már elég sok blog-bejegyzést, véleményt és hozzászólást ehhez a filmhez, hogy jajj, milyen bugyuta film. És semmi értelme sem volt... meg további ilyen orr- és szájhúzások.
De miért?, kérdem én. MARVEL filmet néztél, az ég áldjon meg! Nem egy Oscar díjra jelölt monumentális filmet.
Nem először megnézem, hogy miről szól egy film, kik adják ki, esetleg kik a főszereplők, rendező, forgatókönyvíró (bár ez már kicsit fanatikusságnak hatna), s utána veszem meg a jegyet a moziban???!

Szóval: "A kocka el van vetve!" - ahogy Tony mondta a film elején.
Egy vidám, laza este erejéig mindenkinek csak ajánlani tudom a filmet, ha már látta a Hulk, Thor, Amerika Kapitány és Vasember 1-2 filmeket. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése