2012. december 13., csütörtök

Csúcshatás - a Virágot Algernon-nak újragondolása

Szenzációs kérdést feszeget a Csúcshatás című film.
Bradley Cooper eddig nem nagyon okozott meglepetést, humoros, bár egy-egy filmet kivéve (A szupercsapat, Alias sorozat) nekem eléggé morbid filmekben játszott. A Másnaposok téma nem nagyon jön nekem be. Úgyhogy jó sokáig tologattam a Csúcshatás című filmet.

SPOILER biztos lesz megint ebben a blog-bejegyzésben, aki nem látta a filmet, annak azt ajánlom, sürgősen nézze meg, megéri, aztán utána tessék visszajönni és olvasni tovább a blogomat.

Szóval. Találkozunk egy átlagon (majdnem) aluli sráccal, aki "jó" íróként alkotói válságban van. Nem több hete, de talán több hónapja és éve is.
Barátnője - ki tudja, mit látott főszerepelőnkben, amikor összejött vele - ép most adja ki (megjegyzem tündéri módon) az útját.
Úgyhogy szinte már "várom" a nagy öngyilkossággal végződő katarzist.
Csakhogy!

Csakhogy találkozik régi szerelme testvérével, aki köztudottan drogkereskedő. S ahogy látja Eddie összezuhant állapotát, érdekes dologgal áll elő: Megjelent egy újfajta bogyó! Ennek a mondatnak vajon melyik kábítószeres tudna ellenállni?! Eddie semmiképp.
 
S elkezdődik a kálvária. Kisülhet még ebből valami jó?

Sikertelen írónk a bogyó hatására szárnyakat kap. Könyve fejezetei szinte önmaguktól íródnak meg, amitől kiadója a mennyekben jár.
Másnap reggel azonban ugyanaz a punnyadt srác néz vissza a tükörből, mint két nappal előtte. "Jó" drogoshoz illően nyomás vissza a dílerhez újabb gyógyszerért.

Ám egy kis hiba történt a világban. A csodagyógyszerre másnak is fáj a foga.
 
S miután hősünk a - talán simán a józan eszét használva - megtalálja a nagy zacskó NZT-48-at (a szuper-bogyót), úgy dönt pénzzé teszi. No, nem a gyógyszert, hanem a hatását.
Hogy Bradley Cooper milyen ronda volt a film elején és milyen szexi lett a film végére (ami ugye azért megszokott nála)... Arról zongorázni lehetne a különbséget.

De igazából ez volt az egyik olyan dolog, ami a legkevésbé izgatott már a film közepe felé. Ugyanis ez a kábítószer elindította a gondolatot bennem. Vajon mi lenne, ha én is kapnék ebből a "gyógyszerből"?

Ugyanis van két egymásnak szöges ellentétben álló dolog, ami miatt iszonyat nehézzé válik a választás. 
Ha szeded az  NZT-48-at, akkor ugyan szuper okos leszel, míg tart a hatása, de a hatás elmúltával egyre nyomottabb, s betegebb leszel. Ha viszont szeded a kapszulát, akkor meg okos lehetsz, s csodákra leszel képes. Melyiket választod?

S az még hagyján, hogy - tegyük fel - használjuk a "bogyót". De mit kezdenénk azzal a hatalommal? Már hogy azt, hogy agyunk teljes kapacitását ki tudjuk használni. Akár nyelveket tudnánk megtanulni pár nap alatt, akár levizsgázhatnánk pillanat alatt az atomfizikából, teszem azt.

Jó játék volt elgondolkodni rajta. Én azt hiszem, hogy először is biológiából képezném magam, hogy a gyógyszer hatását egyrészt megnyújtsam, másrészt pedig a mellékhatásokat kivonjam belőle. Azt hiszem én nem a tőzsdével kezdeném, hanem beülnék egy egyetemre, mondjuk az orvosira és még számtalan más szakra. A kémia is nagyon izgatna, hiszen a kriminalisztika egyik fő alapja a biológiával együtt, s az mindig csábított. Most legalább kiélhetném ezt a vágyam. S mindenféle kriminiológiai, kriminálpszichológiai és pszichológiai iskolába is bejelentkeznék. Valószínűleg egyszerre szerintem legalább 8-10 iskolát el tudnék végezni, hiszen az NZT-48 segítene ebben.
De az első mindenképpen a hatása, illetve az utánpótlás kérdése lenne, hogy megoldjam. S ha nem kellene már szednem, akkor nem is tudnák elvenni tőlem a tudást, nem kellene félnem, hogy újra olyan buta leszek, mint most!!!

Szóval tessék megnézni a filmet, s elgondolkodni - csak a játék kedvéért - hogy ki mit tenne meg ezzel a határtalan ésszel.

Ja, különben a címben a Virágot Algernonnak nem volt véletlen. 
Ugyanis Daniel Keyes írt egy regényt, ami egy Charlie Gordon nevű férfiről szól, aki buta. Úgy konkrétan. Egy hatéves gyerek szintjén gondolkodik, cselekszik. Viszont szeretne tanulni, fejlődni. S ezért mindent, de mindent megtenne. S amikor egy orvosi csoport úgy dönt, hogy ő pont a megfelelő alany a kísérletükhöz, beleegyezik. Ugyanis egy olyan beavatkozáson esik át, amitől fényévekkel okosabb lesz. S közben egy fehér egéren is elvégzik ugyanezt a műtétet. S Algernon, a szuperegér  és Charlie egyre okosabbak lesznek. Nem olvastam a könyvet, csak a rövid tartalmát olvastam a neten, de nagyjából ez is valami ilyesmi témának a feszegetése. Illetve ha jól megnézzük, akkor a Virágot Algernonnak teljesen a Fűnyíróember című filmre vajaz nekem. Az is nagyjából ez a történet volt. Na, majd jól megnézem én magamnak ezt a könyvet. Izgalmas lehet. Biztosan érdekes a jellemfejlődése Charlie-nak. Szóval emiatt írtam a címet úgy, ahogy.

De visszatérve a Csúcshatásra!

Kíváncsi vagyok a véleményekre! Én már elmondtam az enyémet, barátaim, itt az idő. Meséljétek el Ti is, kíváncsi lennék rá nagyon!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése