2012. december 23., vasárnap

Abraham Lincoln - vámpírvadászként

Nos, E. barátnőm figyelmembe ajánlotta az Abraham Lincoln, a vámpírvadász című filmet.
Sokat vártam a filmtől, hiszen drága barátnőmmel sok hasonlóságunk van film terén.
Bejött.
A vámpírok és egyéb "állatfajták" sorozatomba ez a film is innentől fogva betehető.

Aki konkrétan Abraham Lincoln életéről, munkásságáról, politikájáról szeretne filmet nézni, annak egyáltalán nem ajánlom ezt. Piszkosul nem erről szól ez a történet.

De hogy mégis miről szól?!
Egy srácról (Benjamin Walker), aki fiatalon, alig négy-öt  éves korában elvesztette az édesanyját. S a lényeg az az, hogy egy vámpír végez Lincoln édesanyjával. A kisfiú megfogadja, hogyha nagy lesz, megbosszulja ezt. Csakhogy piszkosul nem ért a vámpírvadászathoz.

Egyik este, amikor bánatában le akarja inni magát, belebotlik egy fiatalemberbe, Henry Sturges-be (Dominic Cooper), aki rövid verekedés után elkezdi tanítani, edzeni Abraham-ot. 

Az mondjuk, hogy a Henry-t alakító Dominic Coooper játszotta az Amerika Kapitányban Howard Stark-ot játszotta, IronMan édesapját, azt úgy öt percig nem kis vihogással nyugtáztam. De persze jól játszotta a szerepét, úgyhogy - tudom, SPOILER-ezek - nem csoda, ha nem vesszük észre, hogy ő kicsoda konkrétan.

Szóval a fiatal Abraham Lincoln elkezd vámpírokra vadászni Henry irányításával, miközben megismerkedik egy lánnyal, akibe szép lassan beleszeret.

A történelem és a képzelet eléggé összemosódik számomra a film alatt, néha már kezdem azt hinni, hogy ez egy történelmi film, de amikor meglátom az újabb vámpírokat, azért mégiscsak a frászt kapom tőlük és utána mosolygok, hogy oké-oké, ez csak film.

Lincoln-t - ahogy a történelemben is - megválasztják elnöknek, s addigra már nős férfi, aki szögre akasztotta a vámpírölő baltáját (mondjuk az, hogy egy szál baltával gyilkolta az ellenséget, kicsit megmosolyogtatott szintén, de a látvány, ahogy elbánt velük, mindent feledtetett velem). S egy elnök persze nem barátkozhat vámpírokkal.
Vagyis nem mindenkivel. Na, szóval ott tartottunk, hogy háborúban áll észak és dél.

S hogy adjunk egy görbe fricskát a történelemkönyveknek, a déli államok katonái igazából... Még mit nem?!
Nem mesélem a történetet.


De a történelem-könyvekben és a wikipedia-n nem ez a verzió van, úgyhogy tessék csak megnézni a filmet.

Ami ledöbbentett és nagyon lenyűgözött, az a színészek odaadása a film iránt, a képi megjelenítések, a lassított felvételek, a táj, mind nagyon igényes kivitel volt. S ami még kimondottan tetszett - s erről már egy keveset írtam, az az igazság és a képzelet összefonódása volt. Szuper érzés, hogy mi lett volna, ha...

Ja, s a többi szuper színészről se feledkezzünk meg, pl. S. barátnőm egyik kedvenc színészéről: Rufus Sewell-ről, illetve Anthony Mackie, Csókás Mártont alig ismertem meg az ijesztő jelmeze alatt, de mégis büszkén néztem rá, hiszen hazánk - most már méltán - híres színésze, Mary Elizabeth Winstead, Jimmi Simpson.
Szóval szuper színészek, önfeledt szórakozás. Ilyenkor karácsony környékén - aki még nem nézte meg - pont megfelelő kikapcsolódás.

Vámpíros film rajongóknak külön kötelező!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése