2012. december 23., vasárnap

Ötös lottó, vagy... - A Sziget

Van egy film, amit nagyon szeretek: A Sziget.

Sokáig gondolkodtam, hogy írjak-e róla bejegyzést, de tartom annyira jónak ezt a scifi filmet, hogy igenis, megpróbáljam.

Előre elnézést kérek mindattól, aki nem látta még, biztosan fogok olyan spoiler-eket leírni, amivel valamit elmondanék poént, de természetesen a film végét nem mondom el, nem lövök le azért minden poént.

Ewan McGregor az egyik főszereplője a filmnek. Nagyon szeretem őt, hiszen egy nagyon jó angol színész.
A másik főszereplőt Scarlett Johansson-t nem szeretem, de ebben a filmben érdekes módon tetszik valamiért. Ezen kívül még Sean Bean, Djimon Hounsou és Steve Buscemi szerepel a filmben.
Nos, ennyit a szereplőkről.


A történet nagyjából: 2019-ben járunk. Van egy srác, Lincoln-6-Echo (szuper név, ugye?!), aki egy szigorúan ellenőrzött környezetben él sokadmagával. Megmentették a súlyosan szennyezett bolygón és ebbe a "laborszerű" zárt helyre vitték. Ha szerencséje van és kisorsolják, akkor egy Szigetre elmehetne, ahol paradicsomi állapotok vannak, az az egyetlen még tiszta, kórokozómentes terület. (Persze, az, hogy az egész bolygó megfertőződött valamivel, s van egy sziget, ami viszont nem, az már eleve gondolkodásra adna nekem okot, hogy MIÉRT IS?!)

Merrick (Sean Bean) segít abban, hogy rendben legyenek, jól érezzék magukat a "bent lakók". Persze ez már az első pillanattól fogva bűzlik. Vagyis az egész kóceráj bűzlik. Nem kérdezősködhetsz, nincsenek jogaid, csak annyi a lényeg, hogy "érezd jól magad" és dolgozz, figyelj a fizikai állapodra.

Lincoln még azt is mondhatnánk, hogy jól elvan, vannak barátai, akikkel néha hülyéskedik, van egy lány, Jordan Two Delta (S. Johansson), akivel még virtuálisan verekedni is szoktak, szóval egész jó lenne az élete, csakhogy annyi kérdése van, mint a csuda.

Valahogy - a filmből, ha jól tudom, nem derül ki, hogyan - megismerkedik az egyik szervizes sráccal (Steve Buscemi), aki mellett a kérdései egy részére - persze csak az ártalmatlan kérdésekre - meg is kapja a választ, de ez nem elégíti ki.

S egyik nap eljut egy olyan részére a komplexumnak, ahova ők már nem mehetnek be. S ott döbben rá, hogy ez az egész "mehetsz a Szigetre" duma hatalmas kamu. Ugyanis a társai, akikkel együtt él, azokat valamire felhasználják.

Lincoln úgy dönt, valahogy innen el kell tűnni, s amikor pont kisorsolják Jordan-t (hogy mehet a Szigetre), úgy dönt, itt az alkalom, hogy megszökjenek.

S ahogy kikerülnek a "világba", ledöbbenve tapasztalják, hogy nincs semmiféle szennyeződés a Földön, tehát ez az egész vállalkozás egy hatalmas kamu.
De közben már jönnek utánuk a gonosz, fekete ruhás emberek, hogy visszavigyék őket.

Innentől Jordan és Lincoln versenyt fut a cég kopóival, saját "gyermeki" létükkel és a világ nehézségeivel és még valami mással is.

Ami miatt nagyon tetszett a film, az egyrészt a történet eredetisége - nem sütöttem el a legjobb poénokat -, másrészt a látványvilág (Michael Bay nagyon tud alkotni). Szóval az a lét, amibe csöppenünk, a városok, a fantasztikusan jól megálmodott jövő.

S felteszi a film a ma élő tudósoknak az egyik legnagyobb kérdést. Meddig alkotó, s honnan Isten az ember?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése