2012. december 14., péntek

Ismeretlen (?) férfi

Nemrégiben rájöttem, hogy nagyon szeretem Liam Neeson filmjeit. Jó színész.
Elkezdtem keresgélni azokat a filmeket, amik megvannak nekem tőle, illetve az iMDb-n is, mit nem láttam még, amiben szerepel.
Beleakadtam egy olyan címbe, amit angolul annyiszor látunk a neten, hogy már észre sem vesszük, magyarul viszont valamiért mégis feltűnőbb volt.
Unknown. Ugye? Sokat látjuk. Ismeretlen férfi a magyar cím. Én a férfi szót nem raktam volna oda... Minek a számba rágni, hogy kiről van szó? Elég az angol szót lefordítani: ismeretlen. Mindegy. A lényeg nem ez.

Megláttam, hogy Diane Kruger a másik főszereplő. Őt szeretem, A nemzet aranyában játszott, illetve tudom róla, hogy Joshua Jacksonnal (Rejtély sorozat főszereplője) él együtt jó pár éve. Aranyosak együtt.
Nos, szóval vissza a filmre.

Kezembe kaparintottam és lehuppantam a DVD elé. 
Dr. Martin Harris (Liam Neeson) egy kutató, a feleségével Elizabeth-tel (Januray Jones) épp megérkezik Berlinbe, egy biológiai konferenciára. Már épp kiszállnak a hotelben a taxiból, amikor meglátja a férj, hogy egy táskája valószínűleg a repülőtéren maradt. Odafordulna a feleségéhez, hogy elmondja, visszamegy az aktatáskáért, de a nő már a hotel recepciójánál áll.
Így gyorsan leint egy taxit és visszaindul a reptérre. 

Valamilyen fura véletlen folytán balesetet szenved a taxival, s lerepülnek egy hídról, a Spree folyó vizébe zuhannak. A taxisofőr Gina (Diane Kruger) kimenti a tudóst a folyóból ugyanis a férfi beverte a fejét a zuhanáskor.

Kómába esik. Négy nap múlva, amikor felébred, egy kórházban találja magát, s alig tud magáról valamit. Ugyan szép lassan visszajönnek az emlékei, de azt, hogy miért akart visszamenni a reptérre, holott épp akkor érkeztek meg, arra már nem emlékszik. Pár dolog kiesett. S a felesége sincs sehol. Vagy legalábbis nem kereste, esetleg nem találta meg.

Úgyhogy önként és saját felelősségre kijelentkezik a kórházból és elindul a hotelbe, hiszen várja a felesége és a konferencia.

Amikor megérkezik a szállodába, természetesen nem tudja igazolni, hogy ő ő, hiszen nincs nála semmiféle papír (mindent a csomagokban hagyott, amit bevitt a szállodai hordár anno a felesége után).
Viszont a kongresszus a szállodában van, így amikor meglátja a feleségét bent a nagyteremben, az egyik szállodai dolgozóval bemennek, hogy igazolja az asszony, hogy ő a férj, ő Dr. Harris.

S idáig egy szimpla peches pasinak tartanánk a főszereplőt. De itt jön a szuper kis csavar.

Ugyanis a feleség nem ismeri meg. Azt mondja, hogy ez a férfi nem a férje. S bemutatja Dr. Martin Harris-t (Aidan Quinn) a férjét, aki épp az egyik asztalnál beszélgetett egy másik tudóssal.
S főhősünk egy pillanat alatt kint találja magát Berlin utcáin. Mit tegyen most? Mi az igazság? Lehet, hogy tényleg nem ő Dr. Harris? De akkor miért emlékszik mindenféle régi dologra abból az időből?

Pár feleslegesnek tűnő kör után visszamegy a kórházba és az orvos rábeszéli, hogy ezt a súlyos fejsérülést jobb lenne kicsit alaposabban kivizsgálni. Ekkor az egyik kedves nővérke odanyújt neki egy névjegyet, amire egy magánnyomozó-féleségnek a címét írta fel, hogy menjen el hozzá Martin és beszéljen az öreggel.

Miután majdnem megöli valaki a kórházban, s a nővérkét a szeme láttára meggyilkolják, elindul a nyomozóhoz, akiről kiderül, hogy az öreg régi kelet-német kém, úgyhogy ha van valaki, aki rá fog jönni erre a nagy kalamajkára, hogy ki kicsoda és mi a bánat történik Dr. Harris életében, akkor az ő.

S az öreg kopó nekiindul és elkezd szaglászni. Miközben Dr. Harris megkeresi azt a taxisorfőrt, aki a reptérre vitte volna s a vízből kimentette őt. Hátha látott valamit, vagy esetleg tud valamit.
De Gina nem szeretne belekeveredni semmibe sem, ugyanis ő egy bosnyák bevándorló (természetesen papírok nélkül), így vonakodik segíteni a kutatónak. Ám amikor pár perc leforgása alatt romhalmaz lesz a lakásából, akár szeretne, akár nem, kénytelen Harris-szal menekülni.

Hogy mi derül ki, az ismeretlen férfi a film végére megtudja-e, hogy ki ő, azt természetesen nem mesélem el, izgalmas film, megéri megnézni. Nagy kergetőzésekkel, nagy csattanókkal, egész jó kis macska-egér játékos film lett. /Akinek mond ez valamit: a Viasztesteket is anno ugyanez a rendező igazgatta. Hmmm??!/

Hogy mi lesz a vége? Unknown. 
(Vagyis inkább: I'm not telling. - Nem mondom el.) Tessék megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése