2012. december 9., vasárnap

Alkonyat vs. TVD (Vámpírnaplók)

Akik nem látták az összes eddigi részét a Vámpírnaplóknak és nem ismerik az egész történetét az Alkonyat-nak, azok vegyék úgy, hogy ez a blog SPOLIER! Olyan dolgokat is írhatok ebben a blogbejegyzésben, ami elmond részleteket...
(Ja, s E. barátnőm, ne rémülj meg a duplikált képek láttán. Azért raktam fel mindig két-két képet, mert nem akarok részrehajló lenni.)
Ma fájdalmamban elkezdtem nézni az Alkonyatot. Az első részt. S mivel a Vámpírnaplók IV. évada nemrég kezdődött, az is jobban a fejemben van.
Fura dolgokat láttam most meg a filmben.
Persze, ismerjük, hogy az Alkonyatban van Bella és Edward, a TVD (Vámpírnaplók)-ben pedig Elena és Stefan. S hogy ezek ketten-ketten eléggé hasonlítanak egymásra. Bár szerintem Paul Wesley fényévekkel szexisebb, mint a sápadt Robert Pattinson, s Nina Dobrev a legunalmasabb ruháiban is jobban néz ki, mint Kristen Stewart. S a kettőjük ruhatára olyan messze van egymástól, mint a Föld és a Mars.

De mégis. Bella magába forduló, hiszen édesanyja új férjével van inkább elfoglalva, nem vele. Apukája meg rendőri munkája miatt nem tud vele foglalkozni, s amúgy is elég zárkózott egy pasi. Elena-nak meg a nevelőszülei meghaltak, vele is úgy találkozunk, hogy a temetőbe jár naplót írni. Ő is egyedül érzi magát.

Mindketten megismerkednek a vámpír-szerelemmel. Mindketten rájönnek, hogy mi a leendő szerelmük. S míg az egyik annyira szereti a párját, hogy vámpír akar lenni, a másik annak ellenére, hogy szereti a párját, nem akar az lenni. Ez kicsit meg is akasztotta Elena-val kapcsolatos gondolataimat, hiszen miért nem akar örökre Stefan-nal maradni? Miért nem akar vámpír lenni? Mert gyerekeket szeretne és meg szeretne öregedni. Bella viszont inkább lemond mindenről (az elején még nem tudta, hogy egy vámpírtól is lehet terhes), s csak a szerelmét választja mindenkivel szemben. Valahogy nekem ez olyan nem igazi szerelem érzést hozott ki a történetből. S mint látjuk később, Elena többet meginog a sorozatban, hogy Stefan vagy Damon mellett döntsön, mint Bella tette. Bella-nál látható az, hogy ő Edward párja, társa akar lenni, s bármit megtesz azért, hogy egymáséi maradjanak. S ebben a Jacob iránt érzett szeretete, talán szerelme (bánat tudja, mit érez, talán még ő sem) sem ingathatja meg.

Bár az első látásra halálos és feltétlen szerelmet sem nagyon tudom elfogadni, amit Bella és Edward között látunk. Bár nem volt az a teljesen első látásra szerelem, de mégis... egy olyan srác, aki száz éve él, s alig tudok vmit róla... Biztosan bennem van a hiba. Nálam ilyen feltétlen bizalom ennyi idő alatt azért nem alakulna ki, hosszabb idő kellene, mint pár hónap. 

/A film eléggé lerövidíti ezt az ismerkedéses időszakot kettejük között, míg a könyvben azért kicsit jobban részletezi az írónő./
Na, akkor hol van itt az a vegytiszta önfeláldozás, szeretet, szerelem? Mind a kettő jót akar, de azért szerintem Bella járt jobban, hiszen ha Elena-nak lesz gyereke... na, azt megnézem, hogy fogják beleírni a sorozatba! Bella viszont megkapta nemcsak a szerelmét, a öröklétet, de a gyereket is. Elena ezzel szemben kapott öröklétet, de szerelmet és gyereket... Na, ez még a sorozatírók lelkiállapotán és a bevételeken fog múlni, gondolom.

De ezen túl... Ott van Jacob. Kedves, édes tud lenni, de annak érdekében, hogy Bella szeresse, akár hazudni, vagy az információkat elhallgatni, megmásítani is képes. Ugyanúgy nem tökéletes fehér lovas herceg, mint Damon. Bár nekem Damon a maga hanyag eleganciájával és pimasz, merész vicceivel szívemhez közelebb álló (s akkor még nem is beszéltem arról, hogy Ian-t mennyivel inkább szeretem, mint Taylor-t).
De persze mindketten foggal-körömmel kapaszkodnak abba az esélybe, hogy szívük hölgye az övéké lehessen. Ez egyik végül megtalálja álmai nőjét a kis Nessie-ben (Renesmee). Míg a másik sorozatban... Na, ott még kérdőjel, hogy Damon kit kap meg, ha megkap... s mennyi időre.

Van a jó vámpír csajszi, Alice, aki a TVD-ben nekem Caroline. Bár ha Alice jövőbe látását nézem, akkor akár Bonnie is megfelelne párjának. Ez itt nagyjából rendben is van, mindkét esetben a főhősnő érdekeit szolgálják, s elfogadják a vámpírokat (Alice még szép, hiszen ő is az, Bonnie kevésbé, de azért az ő természetfeletti ereje is elég izgalmas sokszor, úgyhogy nem törhet pálcát a többiek felett a másságukkal.)

Nekem rossz vámpír csajszinak tűnik Rosalie az Alkonyatban, s Rebecca a TVD-ben ezt tökéletesen fedi. Azért érzem ezt, mert a cselekmény mélyebb kibontakozásakor Rosalie is megváltozik (lásd a magzatot hogy védte, s vele Bela-t, illetve utána alig lehetett kivenni a kezéből Renesmee-t), a Bella-val való viszonya kicsit közelebb hozza hozzánk, s Rebecca sem mindig az a kőgonosz, ármánykodó lány, ő is az iskolában próbál beilleszkedni, néha még Elena-val is talán valami barátkozásfélét érzek a mondataiban.

Ki van még? Ja. A pótszülők, vagyis félék!

Az Alkonyatban Carlisle és Esme Bella lelki szülei szerintem, de főleg Carlisle. Hiszen ő segiti és oktatja sok mindenre Edward-dal kapcsolatban, ő mesél sokat Bella-nak a vámpírlétről, arról, hogy mi fog történni vele, szerintem nagyon nagy támasza a lánynak. A TVD-ben viszont Elena lelki apja (semmiképpen sem a fizikai apja: John bácsi) inkább Alaric volt, most majd kíváncsian várom, ki fogja ezt pótolni az ő végleges halála után (bár ahogy eddig, most ő is még megjelenhet főleg Damon miatt szellemként, de ez a jövő titka még). Elena lelki anyja pedig szerintem Jenna néni volt. Na, szép. Minden számára szülőt és szülő-pótlékot kinyírtak a sorozatban... Szép!

Jajj! Még mennyi párhuzamot lehetne vonni a két sorozat közé... Ha még eszembe jut, készítek egy következő részt is ebből.
Azért szeretem mindkettő történetet. Mindkettőt a maga szépségéért, dolgaiért, szereplőiért!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése