2012. december 15., szombat

Boldog szülinapot Dr. Daniel Jackson!

Van egy pasi, akinek mindig el kell mondjam a nevét és az egyik filmbeli nevét ahhoz, hogy meg tudjam mondani, melyik az eredeti és melyik nem. Ugyanis tudom, hogy a filmbeli neve elé automatikusan illik a doktor megnevezés.

S ez az úriember Michael Shanks. Alias Dr. Daniel Jackson.
A Csillagkapuból van a filmbeli neve. Pedig érdekes, másban is láttam őt, mégis valahogy az a sorozat maradt meg leginkább bennem.
Viszont. Ami fura. Hogy kimondottan jól játssza a rosszfiút. Pedig olyan kis ártatlan képe volt régen.

Nos, ahogy kezdődött a dolog. Több rövidebb és kevésbé érdekes sorozatban játszott, mígnem felkérték a Stargate sorozatának Dr. Daniel Jackson szerepére.
Az első öt évadban végig játszotta a kissé fura tudós szerepét, mígnem úgy döntött, hogy kilép a sorozatból, mert nagyon ellaposodott a szerepe szerint. Nos, aki látta a sorozatot, az tudja, ekkor volt az, hogy Daniel halálos sugárfertőzést kapott és felemelkedett Oma Desala segítségével. 
Persze - s ez csak egy kis plusz információ - s sorozatban az asgardi Thor hangját mindig is ő adta, így a sorozatban továbbra is jelen volt, de csak Thor eltorzított hangján hallhattuk volna őt vissza (a magyar szinkronnál nem tudom, hogy ugyanaz adja-e a hangot, de valszeg). 

Nos, netes hírekből megtudtam, hogy lelkes rajongók "kampányozása" eredményeképp visszakerült Dr. Daniel Jackson a sorozatba, s onnantól ön- és közvicc tárgya lett, hogy Daniel hányszor fog még meghalni... Talán ő halt meg és támadt fel a sorozatban legtöbbször. De egy scifi sorozatba persze ez is belefér. 
Az egyik részben nem véletlenül volt ez a párbeszéd két SG csapattag között:
- „Dr. Jackson behal, ha meglátja ezt!”
- „Mi?! Már megint?”

Érdekesség még - magánéletével kapcsolatban -, hogy az a hölgy, aki a filmbeli feleségét játszotta, Sha're-t (Vaitiare Bandera), együtt is éltek és lett is Michael-nek tőle gyereke.

Menet közben Michael Shanks az Androméda sorozatban (Kevin Sorbo főszereplésével) is szerepelt egy darabig, s ott megismerkedett a főszereplővel, magával Andomédával, az űrhajóval. Na jó. Nem az űrhajóba szeretett bele, hanem abba a hölgybe, aki a hajó lelkét jelenítette meg a sorozatban, Lexa Doig-ba. 
Össze is házasodtak később és tőle is van már gyermeke.
Ja, Lexa később a Csillagkapu sorozatban is játszott, bár érdekes, hogy a sorozat készítői igen keveset rakták őket egy jelenetbe. Vajh' miért?! 

Nos, Michael valamilyen módon - nálunk legalábbis magyaroknál - szinte csak sorozatokban játszott.
Láttuk őt tehát a Csillagkapuban, a Csillagkapu: Atlantisz-ban, a Csillagkapu: Universe-ben, aztán az Andromédában, a Miami helyszínelőkben, a 24-ben, az Eurékában, a Minden lében négy kanál-ban, a Smallville-ben és még (E. és S. barátnőim, most figyeljetek!) a Supernatural-ban is szerepelt.
Csak úgy pár filmsorozat hirtelenjébe.
De ha valaki nem szereti a sci-fi sorozatokat, s mégis ismerős neki Michael Shanks, akkor ne csodálkozzon.

A lány és a farkas című filmben láthatta Őt.

Szerintem nagyon jó színész. Éppúgy eljátszik jó, mint rossz szerepet.
Azokat a színészeket szeretem, akiknél sohasem lehet tudni, hogy az adott filmben milyen embert játszik, már hogy ő a rossz, vagy ő a jó fiú.
Sokszor láttam, hogy Michael Shanks szerepe szerint több jellemet is ábrázolt egyszerre. Csodálatos volt ebben is. Úgyhogy... igenis szenzációsan jó színész, hiába "csak" sorozatokban látjuk legtöbbször.

 


Boldog szülinapot Michael! Jöhetnek Veled az újabb sorozatok, vagy filmek. Ahogy tetszik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése