2012. december 11., kedd

Total recall - felújítva

Nagy elvárásokkal kezdtem el nézni a 2012-es Total recall filmet.
Tetszett anno a Schwarzeneggeres film, bár konkrétan szegény Arnold-ért sosem voltam oda.
Hogy már nem emlékszem a filmre teljesen, az most csak jó volt, mert szinte új történetként nézhettem meg ezt.

Colin Farrell szép szemeivel rögtön jobban tetszett, mint Schwarzenegger.
De a két klassz színésznőt is jól beválasztották. Kate Beckinsale mindig is a kedvenceim közé tartozott (tegnap jöttem rá, hogy anno a Sok hűhó semmiért című filmben Hero szerepében őt láthattam, húúú, de nagyon régen! mert hogy én csak valahonnan a Szerelem a végzeten-től kezdtem el rá figyelni.), Jessica Biel pedig már jó pár filmben megmutatta, hogy igenis megéri megbízni azokban a filmekben, amikben ő szerepel (Szupercsapat, Szilveszter éjjel, Lopakodó). Colin Farrell-t viszont eddig alig láttam valami filmben (Különvélemény, S.W.A.T., Miami Vice, Förtelmes főnökök).

Aki nem látta sem ezt a filmet, sem a régit, annak mesélek. Na nem az egész filmet, csak olyan kicsit kedvcsinálónak, vagy minek.

A jövőben járunk. Csak Angliában és Ausztráliában (Gyarmatnak hívják) van lakóhelyre alkalmas élettér már a földön, ugyanis a sok szennyezés, ilyesmik miatt a bolygó többi része lakhatatlanná válik.
Van egy srác Doug Quaid, aki a Gyarmatokon él, de Angliában dolgozik. Minden nap - a Föld középpontján átjutva (na ezt magyarázza meg nekem egy földrajzos, hogy a magmán keresztül hogy is lehetne keresztülfúrni a megsemmisülés nélkül?!) - jár dolgozni. Van felesége és munkája. Ez nem is olyan rossz együtt, de valahogy mégsem érzi magát jól. 

Egy munkatárssal beszélgetve hall egy Recall nevű "játékról", amiben olyan emlékekre tehet szert, amilyent akar. Quaid nem érzi jól magát, valami többre vágyik, nem arra, hogy csak robotokat készítsen az új kormánynak - milyen érdekes, hogy a Star Wars-os fekete-fehér robotok most is visszaköszönnek ebben a filmben, vajon csak véletlen?! -, szóval valami többet szeretne elérni az életéből. Szeretne megtanulni zongorázni, meg ilyesmi...

Aztán csak nem bírja ki és bemegy a Recall-ba s ahogy sorolják neki a titkos álmokat, hogy mik lehetnek, a titkos ügynök résznél felcsillan a szeme. Az kell neki! Titkos ügynök!
Ahogy beül a székbe, s kezdik előkészíteni, egyre inkább tetszik neki a dolog. S a régi ismétlődő álmait, amiben egy lánnyal (Jessica Biel) menekül valakik elől, már szinte feledi.

Már épp beindítanák a programot, amikor rájönnek, hogy ő tényleg egy kém, s a Recall program bekavarna az agyába, úgyhogy gyorsan kirántják a karjából a kanült, hogy ne sérüljön, de már késő.
A termet egy pillanat alatt ellepik a rendőrök, de az összes ürgét secpercen belül leszereli.
Nemcsak mi, ő is meglepődve néz, hogy tíz rendőrt hogy a bánatban tudott ilyen gyorsan leszerelni. De elmélkedésre nincs idő, megjelennek a többi rendfenntartók, így Doug menekülni kényszerül.

Amikor hazaér, s elmondja feleségének, hogy milyen hülyeség történt vele, a drága nej átöleli, de ahelyett, hogy megnyugtatná, elkezdi fojtogatni. 
Pár kedves pofon és arcon rúgás után kiderül, hogy a hét éves házasság csak kamu és hat hete még semmit sem tudtak egymásról.
Főhősünk menekülni kényszerül a saját felesége elől, aki "kissé elhidegült" az utóbbi röpke idő alatt tőle.

Ahogy menekülőre fogja a dolgot, a tenyerében egy telefonféle kezd el pittyegni. A telefonban egy ismeretlen férfi közli Doug-gal, hogy őt Carl-nak hívják. Sok mindent nem tudnak beszélni, mert figyelhetik a telefont. Doug, vagyis Carl fut tovább. Valami felé, valami elől, amikre nem emlékszik, nem tud semmit róluk.
"Felesége" közben tüzön-vizen keresztül kergeti és meg akarja öl(et)ni.

Egy már-már kilátástalan helyzetben egyszer csak megjelenik egy autó, amiben az a lány ül, akit álmaiban látott (Melina - Jessica Biel). Segít megszökni a fogdmegek elől.
Carl lakásában Doug egy csomó olyan dologra rábukkan, ami ismerős neki, kiderül, hogy zongorázni is tud, s közben megtudja, hogy ő az egyik legkeresettebb felkelő.

Aztán megjelenik a munkatársa, aki felvilágosítja, hogy nincs itt semmi összeesküvés, ő még mindig a Recall-ban fekszik a székben és a játék részeként álmodja ezeket a dolgokat, amik most vannak, s jó lenne, ha már felkelne, mert az agya megbolondult. 
Akkor most Melina igazi, vagy Lori, a felesége. Ki ő? Egy lázadó kém, Carl Hauser, vagy egy gyári munkás, Doug Quaid?!
Kinek higgyen, egy lánynak az álmaiból, vagy a feleségének, akit állítólag szeret?!
Ha valaki azt hiszi, hogy egyszerű a válasz, akkor emlékezzen vissza a MATRIX című filmre. Ha csirkét eszel, csirke íze is van, csirkét is látsz, az biztosan csirke?!
Szóval ebben a filmben sem tudhatjuk meg - talán csak film végére, vagy még akkor sem - hogy mi az igazi és mi nem. 
Figyeljünk mindig a részletekre. Minden apró részletre! Megéri.

Bocsánat, ha elfogult vagyok a filmmel, ezeket a főszereplőket, amúgy az egész filmet jobban szerettem, mint a 22 évvel ezelőtti eredetit. Nem rémisztettek itt annyi mutáns emberrel, viszont sokkal jobbak voltak - még szép, 22 év eltelt, csak fejlődött egy keveset a filmszakma - a technikai eszközök, látványosabb lett a film. Szerintem előnyére vált az eltelt idő és a mai színészek is (bár Sharon Stone-ért odavoltam, ahogy a feleséget játszotta) felkészültebbek, nemcsak Schwarzenegger vitte hátán az egész történetet.

Köszönet Kate Beckinsale férjének, Len Wiseman-nak, a rendezőnek a jó kis szórakoztatásért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése