2012. december 18., kedd

66 éves a Nagy Spielberg!

Azt hittem, ma Brad Pitt-en kívül senki izgalmas szülinapos nem lesz... Aztán megláttam az iMDb-n véletlenül Steven Spielberg nevét. Jajj. Mikbe is nyúlt ő bele? Jaaa, a Schindler listája. Igen.
Aztán úgy gondoltam, megnézem, milyen filmek lettek nézhetővé miatta.
S úgy elszégyelltem magam, hogy még!!!!
NAGYON sok film van, amiért odavagyok, s nélküle nem láthattam volna.
Szóval BOCSIKA!!!!

Gyorsan pótolom is. Nézzük át együtt - az én listámat legalábbis - mik ismerősek Spielberg-től.

Hosszú lesz a lista, tessék kávét, vizet, szendvicset, kényelmes ülőhelyet bekészíteni.

Kezdjük E.T. A földönkívüli-vel.
1982. óta mondogatjuk azt E.T.-t ismételve, hogy: "Haza. Haza."
Roppant nagy fejszámolással, 30 éves ez a mondat! Azért nem semmi, ugye?!

S a Szörnyecskék-re ki emlékszik? Zach Galligan akkor még fiatal kiskölyök volt! Ma meg már kismillió és egy film van mögötte is.

A Kincsvadászok-ban a fiatal kölykök is már felnőttek lettek.

A Vissza a jövőbe című filmet 1985 óta izgulhatjuk és ha valaki nekünk mondja, hogy nyulak vagyunk, ugye nem ugrunk rá, mint Michael J. Fox?!
Aztán később jött a Vérbeli hajsza. Nekem az különlegesen is a szívem csücske, hiszen Dennis Quaid akkor mosolyogta be magát a szívembe véglegesen.

A Nap birodalma gyönyörű és szomorú film volt, de ez is Spielberg keze közül jött ki.

Roger nyúl a pácban. Milyen nagy szám volt akkor nekünk, hogy képregényfigurák játszanak együtt igazi élő emberekkel egy filmben. Aranyos mese volt.

Jött a Vissza a jövőbe II, majd a III. rész. Csak úgy ontották a mozikba a pénzt az emberek, s izgultuk tovább a fura jövőben, majd múltban játszódó történetet.

Aztán nekem 1993-ig nem voltak ismerős munkái, viszont akkor nagyot szólt Spielberg neve.
Jött a Schindler listája. Hogy az milyen film volt!!! 
Biztosan mindenki látta, biztosan mindenkinek meg van a véleménye a filmről, de akár jó, akár rossz véleményt fogalmazzuk meg, azt nem vitathatjuk, hogy sok munkával, hatalmas filmet sikerült összehoznia és ennél komolyabb témához nem sokan nyúlhattak a történelemben. A második világháború üldöztetései nagyon is szörnyű dolgokat hoztak a felszínre, s a rendező mégis olyan érzékenységgel nyúlt magához Schindler történetéhez, ami alázatra és áhítatra készteti az embert.
Persze az teljesen mellékes ám, hogy potom HÉT darab Oscar díjat nyert a film!

Aztán jött egy kis lazítás. A Flintstone család és Jasper. Gondolom kellett egy kis könnyedség a hatalmas film után. Jó látványvilág, kellemes gyerekfilmek, nem kevés trükkfelvétellel.

A Twister félelmetes volt, de szuper látványos.
Aztán megint néztünk egy kis űrlényeket és lazítottunk a fekete ruhás pasikkal, s - én legalábbis - megismerkedtem Tommy Lee Jones könnyed arcával is a Man in Black-ben.

'97-ben megint belenyúlt Spielberg egy történelmi drámába az Amistad című filmmel. Fantasztikus színészeket vonultatott fel a nagyon is érzékeny történetbe.

A Deep Impact-ben megnézhettük a világ végét, s megtanulhattuk, hogy az amerikaiak mindig megmentik a Földet. Na, de ne gonoszkodjak. Tényleg nagy film volt, nem nagyon emlékszem, hogy előtte láttam volna világvége-katasztrófa filmet. Nem tudom mennyire volt tudatos Michael Bay-től, hogy épp abban az évben hozták ki az Armageddon című - szintén világvége - filmet, talán még több híres színésszel is, mint a Deep Impact-ben volt. (Szerencsénkre Bruce Willis vette kezébe a Föld megmentését, így nem csoda, hogy nem haltunk meg. Mindig mondom, hogy a Titanic-ot sem Leonardo DiCaprio kezeire kellett volna bízni, hanem Willis-ére, akkor még mindig úszkálna az a dög nagy hajó!)
Na, de viccet félretéve, s visszakanyarodva a szülinaposhoz. Hogy melyik film lett híresebb, nagyobb nézettségű, bevételű, nem tudom, nem is igazából érdekel. De hogy a Deep Impact is nagyon jó film lett, az vitathatatlan!

A Zorró álarcában leporolta a híres spanyol "szabadságharcos" köpenyét és ráadta Antonio Banderas-ra és Sir Antony Hopkins kezeire bízta a fekete ruhás tanítását. Élveztük, tetszett a film. Catherine Zeta-Jones pedig gyönyörű volt (mint mindig).

S ha úgy gondoljuk, hogy arra az évre már sok lett volna Spielberg-nek, akkor rosszul hisszük, ugyanis a Ryan közlegény megmentése című filmmel (csak) 5 Oscar díjat vitt haza a Rendező Úr.

Aztán 2001-ben megismerhettünk egy olyan pasit, akitől megtanultuk, hogy nem minden a külső, s ha valaki zöld és nagy és félelmetes, attól még lehet vajból a szíve.
Nem bírom ki, egy rövidke idézetet idebiggyesztek a filmből:

"Shrek: Csak hogy tudd! Az ogrékban sokkal több van ám, mint hiszik.
Szamár: Például?
Shrek: Például. Az ogrék olyanok, mint a hagyma.
Szamár: Büdösek?
Shrek: Nem.
Szamár: Megríkatnak.
Shrek: Nem!
Szamár: Á, ha a napon hagyod őket, bebarnulnak, és fehér szőrük lesz.
Shrek: Nem, a rétegek! A hagyma több rétegű. Az ogre több rétegű, ahogy a hagyma. Érted már? Érted már, több rétegűek vagyunk.
Szamár: Á, több rétegűek. A hagymát nem mindenki szereti. Torta! Azt mindenki szereti, az is réteges.
Shrek: Nem érdekel, mit szeret mindenki! Az ogre nem olyan, mint a torta.
Szamár: Tudod, mit szeretnek még. A párfét. Találkoztál olyannal, akinek azt mondtad: Együnk egy kis párfét, és azt mondta: Nem, utálom a párfét. A párfé isteni.
Shrek: Nem! Te együgyű bosszantó kis igavonó barom. Az ogre, mint a hagyma, itt a vége. Viszlát. Suttogva: Alászolgálja."

Aztán jött az Evolúció, ami nekem különösebben nem tetszett, de kinek a pap, kinek a papné.
Utána viszont jött egy olyan film, ami mellett nem lehet csak úgy könnyedén elsétálni.
A.I. Mesterséges értelem. S ha addig valaki még nem ismerte volna Haley Joel Osment-et, az ebben a filmben nemhogy meg kellett ismerje, de meg is szerette (szerintem).
Furcsa most végignézni, hogy 19 év telt el az E.T. óta és a kis fura űrlény valahogy átalakult egy embernek látszó kiskölyökké, aki gép és ember szeretne lenni, lelke minden porcikájával.
Bevallom őszintén, én akárhányszor megnézem a filmet, mindig megpityogom azt a kis Pinokkiót, aki szeretne igazi gyermek lenni, bármi áron.

Jött egy könnyedebb, vagy nem is annyira könnyebb, mint igazabb és ember-közelibb történet, a Kapj el, ha tudsz. Ledöbbentem, amikor felfogtam, hogy igenis, ez a történet élő, létező személyekről szólt. Tom Hanks visszatérő főszereplője volt Spielberg-nek, talán nem véletlenül.
Ugyanis jött a Terminál. Amiben szintén Hanks volt a főszereplő, egy repülőtérnyi emberrel együtt.

A Zorró legendájában újra felvettük a fekete maszkot Banderas-szal és megtanultuk, hogy még Zorrónak is kell egy család, akik megvédik, s hazamehet hozzájuk.

Az Egy gésa emlékiratai-val újra olyan történelmi filmbe nyúlt bele Spielberg, amivel csodát alkotott.
Beléphetünk egy teljesen zárt világba, megtapasztalhatjuk szinte a saját bőrünkön, hogy egy gésa hogyan születik, mennyi szenvedéssel, munkával, kínnal és lemondással érheti el egy japán lány, hogy kiváltságos lehessen. 
Sosem gondoltam volna, hogy lehet valaki, aki annyira le kell mondjon a szíve kívánságáról, mint ahogy ebben a filmben a főszereplő.
Gyönyörű képek, fantasztikus színészek és egy tényleg érdekes történet. Kiváló film lett belőle.

2005-ben egy újabb érzékeny történelmi drámával lehettünk gazdagabbak. A München-nel. A '72-es olimpiai gyilkosságokat dolgozta fel. Nem tudom miért, nálunk valahogy ez a film nem nagyon volt reklámozva...

S jött a számomra nagy kedvenc, bár roppant könnyed produkciók, a Transformers-ek. Ebben persze már Michael Bay keze is benne volt. /Vajon az Armageddon után rájött mindkét pasi, hogy jobb együtt, mint egymás ellen?!/
De ha valaki nekem azóta az Űrdongó nevet mondja, csak egy sárga Chevrolet Camarao-ra tudok gondolni, "akinek" mindig beszéd-problémái vannak, de a motor-szíve hatalmas!

A Sasszem című film megint egy szuper jövőbeli álom lett, ami nem is olyan szuper. Nekem kicsit olyan "a nagy testvér mindent lát" Orwell-féle érzésem volt a filmtől, de azért végigizgultam a filmet és igenis nagyon tetszett.

És jött egy még furább flm, az Azután. Nem szeretnék rosszat mondani róla. Az egyetlen problémám a filmmel a vége volt. Ugyanis számomra nem lett vége... De azért egy izgalmas ötlet volt.

Ahogy én értelmeztem, a Super 8 igazából egy köszönet a régi sci-fi filmek miatt. Majd minden pillanata a filmnek olyan volt, mintha már láttam volna valahol. S ahogy utánanéztem a neten, rájöttem, igen. Ez a pillanat ebből a filmből idézhető, az abból. Szóval csak és kizárólag "kőkeményen" sci-fi rajongóknak való a film. 

A Vasököl című filmet nem tudom nem nagy sóhajtások közepette jellemezni. Csodás film volt a nem is távoli jövőben. Hugh Jackman akkorát alakított az X-Men-es adamantiummal vegyített csontozata nélkül, mint a pinty!!! S izgultunk egy Atom névre hallgató kis robotért (Mintha az A.I. David-jéért izgulnánk, nem?!).

Részemről eddig jutottam Steven Spielberg keze nyomát érzékelő filmekkel.
S ha most hátradőlne és itt szögre akasztaná a gondolatait, a munkáját, akkor is már sokkal többet letett volna a képzeletbeli filmes asztalra, mint amit nagyon sokan mások tettek Hollywood-ban.

Isten éltesse sokáig Mr. Spielberg!
Köszönjük az eddigi munkáit, s szeretettel várjuk az ÚJABB Vasököl filmjét és a Jurassic Park-ot!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése