2013. március 19., kedd

Bruce Willis, az örök hős

Az örökös hősöm 58 éves ma. Ő Bruce Willis.

E. barátnőm mondta egyszer, hogy azért szeretem ezt a pasit, mert odavagyok a világmegmentő rosszfiúkért.
Nos, biztos van benne valami, mert elég sok ilyen filmet, színészt fel tudnék sorolni ilyen típusban, akit szeretek.

Willisnek nagyon sok filmjét láttam, szeretem. Nem is tudnék mondani olyan filmet, ami a kedvencem lenne tőle. Sok-sok filmjét mondanám kedvencnek.

Egy Németországban állomásozó amerikai katonai bázison született, amerikai apuka német anyuka gyermekeként.

Sok híres színészhez hasonlóan beszédhibája miatt (dadogott) került a színpad közelébe.

Biztonsági őrként, majd zenészként kereste a kenyerét fiatalkorában.
Érdekesség, hogy volt magánnyomozó is. Minő véletlen, nem?!
De a színészetet azért nem bírta maga mögött hagyni.

Háromezer másik szereplőjelöltet megelőzve, ő kapta meg A simlis és a szende társfőszerepét.
Egy magánnyomozói "állást".
  
Közben reklámokban is szerepelt, s David Addison szerepe után a Nem látni és megszeretni című filmben Kim Basinger mellett kapott főszerepet.

Egy évre rá jött az a szerep, amit viszont a mai napig nem bírt kivetkőzni: John McClane.

Meg kell jegyeznem, én még egy színészt sem láttam annyit max. atlétában, mint Bruce Willis-t. Ha van olyan filmje, amiben tiszta és nem koszos, atlétában rohangászó emberkét játszik, akkor az már nekem fura.
De sebaj.
Nos, a Die Hard - Drágán add az életed sorozat tökéletesen megosztja az embereket. Vagy valaki nagyon szereti (mint én), vagy nagyon utálja (mint E. barátnőm). Miközben legjobb tudomásom szerint más filmjeit viszont kimondottan szereti. Jól mondom, E.?!

Van egy olyan film, vagyis kettő, amiben mi magyarok nem tudjuk, hogy szerepel Bruce Willis, viszont főszereplő mégis. A Nicsak, ki beszél-ben. Ugyanis ő Mikey hangja. A kissrácé, aki könyvelő édesanyját összehozza a pilóta, ám annál linkebb pasival.

Még drágább az életed című filmmel újra felvette McClane szerepét. Csak épp nem egy toronyházban mentette meg az embereket, hanem egy repülőtéren. 

A Hiúságok máglyája, az Öldöklő vágyak után egy - számomra - nagy kedvenc filmben mutatta meg humoros önmagát, a Hudson Hawk című vígjátékban. A mai napig is végigvihogom a filmet, akárhányszor nézem meg.

Az utolsó cserkészben szimplán - ha jól emlékszem - atlétában is kezdi a filmet... De azért szuper film volt, egy-két idézetet még ma is idézgetek a filmből.

A Jól áll neki a halál című filmben Goldie Hawn és Meryl Streep mellett kimondottan szürke kis verebet játszott. Már csak amiatt is vicces volt, ahogy kardigánban rohangászott a filmben.

Az Árral szemben című filmben nem koszos volt főleg, hanem vizes. De "vizipatkányt" (vizirendőrt) játszott. Izgalmas krimi volt.

A Ponyvaregény-hez nem kell semmit mondani. Tarantino film, erről nem is kell mást mondani.  

Az éj színe című filmet érdekes módon nem nagyon szokták emlegetni, ha Bruce Willis-ről van szó. Pedig izgalmas thriller.

A Senki bolondjában Paul Newman mellett maradandót alkotott. Nem egy híres filmje ez sem, hiszen nincsenek benne lövöldözések, eléggé agyat dolgoztató film, de mégis...

Az élet mindig drága a Die Hard harmadik része volt. Itt Jeremy Irons volt az ellensége és Samuel L. Jackson-nal újra együtt dolgoztak a Ponyvaregény után.

A Négy szoba című filmben még a londiner is híres színész volt. Aki nem látta még a filmet, annak kötelező!

A 12 majom egy sci-fi film volt, Brad Pitt-tel az oldalán.

Az utolsó emberig film számomra fura volt, hiszen egy alapjaiban western-keresztapás filmbe csöppentem Bruce Willis-szel. Ennek ellenére nem volt rossz film.

Az ötödik elem az egyik kedvenc filmem a sci-fi filmek között. Bár mostanában piszok módon rühellem már a csirkét, mégis akárhányszor eszembe jut, azonnal azt szeretném mondani, hogy: Csirke. Jóóó csirke.
Vajh' miért is?!

A Sakál-ban fantasztikus szerepet osztottak Rá.
A történet is No. 1., de ahogy különböző embereknek átváltozott és egy kíméletlen gyilkost játszott... Jó kis mozi volt!

A kód neve: Merkúr című filmben igazából nem ő volt a főszereplő, mégis a jó történet izgalmassá vált Vele.

Az Armageddon-ban újra megmentette a világot, de most úgy igazából, egy Dotty névre keresztelt óriás-meteor ellenében.

Szükségállapot című film következett, majd a Bajnokok reggelije.

S jött az a film, ami azt hiszem az egész világot megfordította a sarkaiban. A Hatodik érzék. Haley Joel Osment nagy filmbe csöppent. Bár csak első látásra izgalmas a film, mert akkora "poén" van benne, hogy az már másodszorra nem tud szólni, mégis nagyon izgalmas és eléggé meglepő történet.

A Velem vagy nélküled után jött megint egy olyan film, amit nagyon szeretek Bruce Willis-től.
Ha szomorú vagyok, nyűgös, mindig a Bérgyilkos a szomszédom című filmet teszem be, vagy a Megint bérgyilkos a szomszédom-at.
Bruce Willis, a keménykötésű, vagány revolverhős együtt a minden ízében poénkodós, velejéig humoros Matthew Perry-vel. Verhetetlen párosítás. S ehhez még Kevin Pollak érdekes egyénisége... Zseniális emberkék. Minden poén aranyat ér a filmben.

A Jóbarátokban borzolta a srácok idegeit, majd jött a Kölyök és a Sebezhetetlen.
Érdekes, Samuel L. Jackson-nal rendszeres időközönként összeakadtak a filmekben. Nagyon szerettem a képregényhős pasit, aki nem tud beteg, sebes lenni.

Számomra ezek után A Nap könnyei volt fontos film.
Csodálatos történet nagy jellemekkel, fájó történettel.

A Túszdráma újra olyan film volt, amiben a zsaru-énje mutatkozott meg. Ebben egyszerűen verhetetlen Bruce Willis.

A Sin City-ben minden fura volt, egyedül Willis volt számomra ismerős, megszokott, s meglepő módon megnyugtató. 
Hogy is mondták nem kevés humorral?! Azért nem Bruce Willis-re osztották a Titanic főszerepét, mert ő még azt a hajót is megmentette volna.

Valamiért számomra olyan filmek jöttek a következő években, amik vagy nem tetszettek, vagy társadalmilag voltak fontosak - gondolom Willis-nek -, ugyanis az Alpha Dog, Alvilági játékok, Grindhouse és a - 16 utca kivételével, ami szuper film volt - Megetetett társadalom mind ilyen "fura" film volt.

A Vadidegen című film érdekes volt, jó kis csavarral.

Majd jött a negyedik része a Die Hard-nak, ami nekem ugyanúgy tetszett, mint az előző három... "Megszokott" izgalmas történet.

Aztán én már csak a Hasonmás című sci-fi filmet láttam Tőle, ami érdekes oldaláról mutatta meg a "jövőt". Nem tetszett. Már hogy a jövő, nem a film.

A Két kopper fergeteges vígjáték volt, amivel újra jól beválasztott Willis.

A Red című filmen viszont kicsit összezavarodtam. Nem tudom, s nem is akarom őt még idősnek látni. Morgan Freeman, John Malkovich és Bruce Willis jó kis kalamajkát hozott össze a filmben, s megmutatták, hogy azért mert nem huszonévesek, még oda tudnak sózni valakinek, valaminek.

Az igazság nyomában című filmben viszont nagyot csalódtam. Nem tudom, hogy miért kellett Vele reklámozni a filmet. Vagyis tudom, csak nem szép reklám ez így. Henry Cavill szerintem épp elég reklám lett volna a filmhez, ha kicsit többet mutatják a srácot. Bár a filmen Henry bicepszei és mosolya sem segített.

Az Expendables első és második részében vicces volt Mr. Church titokzatossága a többi kigyúrt pasi mellett. Elvégre ő is akciófilm sztár, nehogy már ő kimaradjon a buliból!!!

A Looper fura sci-fi film volt, nekem annyira nem tetszett, de lehet velem vitatkozni.

A Die Hard ötödik részére (nemcsak azért, mert nálunk, Magyarországon is forgatott ehhez a filmhez), a G. I. Joe: Megtorlásra és a Red 2-re már kíváncsi vagyok, milyen lesz.
Főleg a Red 2.
Mert hogy abban azért mégiscsak főszereplő kell legyen.

Ilyen filmekkel a háta mögött csoda, hogy most úgy döntött, legfrissebb netes pletykák alapján, hogy elmegy és kipróbálja magát a színpadon. Színházban akar játszani. Hááát, ez nekünk magyar mozinézőknek nagy érvágás, de azért csak nem akasztja szögre a filmes karrierjét is... Reménykedjünk.

S ezúton kívánjunk neki nagyon boldog szülinapot, egészséget, boldogságot és a gyerekeivel sok vidám percet még!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése