2013. január 14., hétfő

Jason Bateman szülinapjára

Jason Bateman-ről nem sok mindent tudok mondani.
A ma 44 éves színészt nem sok filmben láttam eddig, azok viszont vagy nagyon jól álltak neki, az ő szerepei voltak ténylegesen, vagy a történet volt nagyon jó, mindenesetre nem tudom most már nem észrevenni.
Egyike azon színészeknek - szerintem - akik finoman és érzékenyen tudnak egyensúlyozni a humor és a dráma között, hogy éppen ne legyen még ripacs, de mégis érezzük a fanyar iróniáját a történeteinek.

Amikben eddig láttam és nagyon-nagyon tetszett, azokat a filmeket szeretném megmutatni most.
Nem időrendi sorrendben lesznek ezek, hanem számomra amennyire meghatározóak voltak ezek a filmek, történetek. 

A Szakíts, ha bírsz (2006), a Füstölgő ászok (2006), A dolgok állása (2009), Egek ura (2009) és a Lódító hódító (2009) című filmeket láttam, de lövésem nincs, hogy ezekben mit játszott.
Valamiért régebben olyan tipikus szürke kisegeret játszott, vagyis annyira jó mellékszereplő volt mindig, hogy észre sem vettem (szegényt).
Jó igazából ezek a filmek mind-mind olyanok, hogy nagy kedvenceim voltak benne, mint Jennifer Aniston, Martin Handerson, Ryan Reynolds, Ben Affleck, George Clooney és Rob Lowe. Nem kiabálhatja le a fejem senki, ha egy új arcra ezek mellett nem figyelek fel... 

A Kivonatban (2009) főszerepet játszott, de nem tetszett maga a film. Többszöri nekifutásra tudtam csak végignézni. Ki tudja miért?!

A Starsky & Hutch (2004) című filmben amikor megláttam, nagyot nevettem. Az az igazi lapos, unalmas, szürke könyvelő (bocs, E. barátnőm, Te vagy a kivétel, aki erősíti a szabályt!), s ettől volt nagyon jó a filmben.

"Soha nem hagyom abba a munkát"
Mr. Magorium meseboltja (2007) című filmben szintén könyvelőt játszott. Dustin Hoffmann és Natalie Portman mellett az ember lánya azt hinné, hogy eltűnhet Jason lénye, szerepe. Mégsem így volt. A komoly, megfontolt, csak a számokra és papírokra koncentráló könyvelő (ki tudja, miért játszott annyi könyvelő szerepet) alakja szépen lassan kitűnt a színes, álomszerű filmből és a film végére - én úgy éreztem - mint egy győztes kapitányként emelkedett ki a ködből. Meseszerű film, sok mondanivalóval.

A Förtelmes főnökök (2011) című filmben - azt hiszem már - sokadszorra játszott együtt Jennifer Aniston-nal, de nem is ez volt a film lényege.
Aki ismer, tudja rólam, hogy az ilyen Másnaposok és hasonló filmektől klasszul kitérek. Ebben a filmben viszont annyi jó színész szerepelt, hogy csak meg kellett nézni... Nem mondom, hogy álmaim netovábbja a történet, a film, de azért aranyosak voltak. Jason mindenesetre jól játszotta a szerepét, s itt éreztem azt, hogy nagyon ügyesen egyensúlyoz a ripacsság (ha nincs ilyen szó, bocsi érte) és a jó között. Jennifer mellett még olyan jó színészek játszottak ebben a filmben vele, mint például Kevin Spacey, Charlie Day, Jason Sudeikis, Colin Farrell és Jamie Foxx, ja és Donald Sutherland.
/Sok nagyon jó képet találtam erről a filmről, mégis valamiért ennél maradtam. Nagyon tetszik./

A Páros mellékhatásban (2009) megint jó sok vidám színésszel dolgozott együtt. A négy pár, akik - akár látszólag rendben van a kapcsolatuk, akár nem - mindenképpen változásra vágynak, akik között valami feszültség most kirobban mindenképp... Tipikus párkapcsolat terápiás vígjáték. Ennek ellenére tetszett.
Jason pedig újra megmutatta, hogy a szürke külső mögött egy vérbeli színész rejtőzik, aki csöndben, finoman, de beeszi magát a bőrünk alá.

A végére hagytam azt a két kedvenc filmemet, ami miatt most Jason Bateman szülinapját "megünneplem", amiért annyira megszerettem Őt.

A Testcsere című film káosz volt. Fájt a hasam a nevetéstől. Ryan Reynolds-szal akkorát alakítottak a filmben, hogy az csak na!
A tipikus szürke férj (ugye nem kell mondanom, hogy ki játszotta ezt a szerepet?!) és a csajozógép macsó pasi (na, ezt sem nehéz kitalálni, a két fiú közül ki játszotta). Ez eddig rendben is van. Csakhogy ezek a srácok irigylik - ha csak egy picit is - a másik életét. A kétgyerekes családapa egy kicsit szeretne inkább két fiatal lányt magához ölelni az ágyban (és gondolatainak semmi köze nem lenne a pelenkázáshoz), a másik srác pedig kicsit szeretné tudni, milyen is egy meleg családban élni, szerető feleség és gyerekek mellett.
Nos, a két férfinek teljesül a kívánsága... De mit tegyen a macsó srác, ha legjobb barátja felesége az ágyban odabújik mellé, illetve a családapa hogy bírja az egyedüllétet a gyerekei, felesége nélkül egy legénylakásban?!
Ennél jobb párost erre a szerepre nem hiszem, hogy tudtak volna szerződtetni.
Ryan Reynolds egy kicsit beszürkült (volt már zöld épp eléggé...), Jason Bateman pedig kicsit kiszinesedett. S ennek ellenére nem két átlagos pasit kaptunk, hanem két istencsapását! Aki szeretne jót nevetni, pihenni másfél órára, annak szeretettel ajánlom a filmet!

S legutoljára a kedvenc filmem.
Hogy azért-e, mert Jennifer Aniston volt a másik főszereplő, vagy mert a maga törékeny és esendő bájában szép volt a film, nem tudom, de mégis, bármikor megnézem, csak vigyorogva tudom levenni a szemem a film végén a képernyőről. De a Sejtcserés támadás számomra az egyik best of Jason Bateman lesz mindig.
A barátság nő és férfi között örök téma, hogy van, vagy nincs. Hogy meddig tarthat, hogy mit is jelent.
De amikor a film elejétől érezzük, hogy itt több van, mint barátság, érezzük s finom mozdulatokból... a mindennapi problémákhoz állásából a másiknak. Nos, ott dőlnek a dominók.
És a főszereplő kissrác... Egyszerűen a film alatt beindulnak az összes anyai ösztöneim Tőle.
De közben meg ahogy egymáshoz idomulnak... na, szóval egy szuper esős vasárnap délutáni romkom film, ami melegséget is ad a szívünkbe.
Persze a film után tudjuk újra, hogy nincs rózsaszín világ és az ilyen filmek tényleg csak a vásznon alakulnak úgy, ahogy, de mégis...

Úgyhogy ez is jó kis szórakoztató film!
Tessék megnézni.


S tessék odafigyelni Jason Bateman filmjeire!
Fog ő még jó kis meglepetésekkel szolgálni nekünk, tessék nekem elhinni!!!




Mindenesetre Nagyon boldog születésnapot kívánok Jason Bateman-nak és köszönet az eddigi filmekért, kérjük a következő jobbnál jobbakat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése