2013. február 20., szerda

Taken 1 és 2.

Liam Neeson ebben az évben lesz 62 éves, mégis amikor a múlt évben újra belebújt Bryan Mills szerepébe, ugyanúgy elhittem neki, hogy nemcsak bátor, de erős is és gyors gyilkológép tud lenni, mint akár majd tíz éve, amikor Christopher Nolan felkérte a Batman: Kezdődik! című film egyik főszerepére. 
Persze elsőre is tudtam, hogy Neeson szuper lesz a filmben, bármit is csináljon benne.
Szóval épp Liam Neeson filmjeire pecáztam, amikor megtaláltam a Taken filmet.
Nem vártam tőle semmit különösebben, nem is tudtam, hogy miről szól a film. A címe meg pont annyit mondott, hogy semennyit. Aztán eltelt egy fél óra és ahogy beindult a film, leesett az állam. Liam Neeson úgy futott, úgy verekedett és úgy harcolt, hogy kétszer is meg kellett nézzem az IMDb-n hogy tényleg akkor született, amikor??!!

Megismerünk egy átlagos terrorelhárító csapatot, akik lassan-lassan kiöregedtek a szakmából (CIA-nak is dolgoztak talán?!), de mivel nem tudnak mást csinálni, ezért bevállalnak mindenféle biztosítási, testőri munkát.
Az egyik férfinak a csapatból - Bryan Mills-nek (Liam Neeson) - régen volt családja is, mára már csak egy exfelesége van, és egy lánya, aki épp a kamaszkorba lépve mindenkinél lázadni próbál.
Amikor Kim (Maggie Grace) nagy nehezen kikönyörgi anyjától, Lenortól (Famke Janssen) és apjától, hogy a barátnőjével elmehessenek egy hónapra Európába, édesapja - bűnüldözői múltja miatt - nagyon nehezen engedi csak el, de egy telefont mindenképpen a lányára bíz, hogy naponta hívja fel.
Párizsba érve a lányok rögtön a reptéren megismernek egy fiút, úgyhogy az apukának ígért telefonálás rögtön ugrik, amit persze Mills már idegesen várna. S amikor sokadszorra végül felveszi a telefont a lánya, s biztosítaná apját, hogy rendben megérkeztek, rájön, hogy a barátnőjét épp most rabolják el abból a lakásból, ahol vannak.
A pillanat törtrésze alatt a gondos apa átalakul és miközben csöndben elmondja lányának, hogy most őt el fogják rabolni, elmondja, hogy mikre figyeljen, mi fog történni.
/Csak zárójelben említem meg, hogy az a profizmus, ahogy az édesapa kioktatja a lányát az elrablással kapcsolatban, hogy mire figyeljen, az ledöbbentett. Valaki, valamit nagyon tudott, amikor elkészítette a filmet!/
Persze Mills Amerikából nem tud pillanat alatt átrepülni Párizsba, így csak a hivatására tud támaszkodni.
S már izzítja is a barátait, hogy segítsenek Neki.
S kezdetét veszi a hajsza.
Az, hogy hogyan kezdi megkeresni az elrablókat, az egyszerűen fantasztikus volt.
Kimtől csak annyit tudott meg, hogy van egy tetoválás a kezén, illetve a hangját hallotta az elrablónak.
Utánuk megy Párizsba és elkezd kutatni. Kim széttört telefonjában megtalálja a memória kártyát, amin rajta van az a srác, akivel megismerkedtek a repülőtéren. S innen indulva - illetve a tetoválás alapján - rájön, hogy egy albán társaság kezébe került a lánya, akik arra szakosodtak, hogy elraboljanak fiatal lányokat és eladják őket a világ különböző pontjaira prostituáltnak.
Mills - jó apához és "katonához" illően - szagot fog és kevesebb, mint egy nap alatt az albánok nyomára bukkan. Fontos az idő, hiszen ahogy a társa mondta, 72 órán belül az ilyen lányok eltűnnek a városból, országból. Így az idővel is versenyt kell futni, nemcsak az elrablókkal.

Nem nehéz megjósolni, mi lesz a film végkimenetele, de Pierre Morel rendezői nagyságát mégsem csökkenti semmi. Aki látta a Szállító (1 és 2), a T4xi, vagy épp A nyakörv című filmeket, az tudja, nem egy unalmas filmet fogunk látni, s nem lesznek tájnézegetések hosszú másodpercekig.

A film végig feszültséggel teli és izgalmas s Bryan Mills úgy megy a lánya után, hogy pillanat alatt szeretnék az ő gyereke lenni, hiszen egy megállíthatatlan bulldozer, vagy tank, vagy ki tudja mi, ami (oppá, elnézést AKI) a célig meg sem áll.

S ezen a filmen felbuzdulva nemrég megtudtam, hogy lesz második rész is. Roppant megörültem a hírnek. Csakhogy nem láttam Morel neve alatt, hogy készítené a Taken 2.-t. S amikor kijött a film, akkor jöttem rá, hogy - mintha megbeszélték volna - ahogy a Szállító "sorozatot" átvette, úgy ennél is átvette a stafétát Olivier Megaton. Hogy miért, arra csak a hollywood-i agytrösztök tudják a választ szerintem (és Luc Besson, aki írta a forgatókönyveket!!!). De Megaton sem egy új rendező, hiszen nemcsak a Szállító 3-at, de mondjuk a Colombiana-t is ő rendezte. 

Nos, aki nem látta a Taken című filmet, az kis valószínűséggel nem fogja annyira élvezni a második részt, mint mi, akik láttuk, s megértjük, hogy egy albán családfő miért gorombul annyira be főszereplőnkre...

Nos, a kocka megfordul, s a lányokat (Elenore-t és Kim-et) többet láthatjuk a második részben már.
A fiát gyászoló, bosszúra szomjas Krasnigi (Rade Serbedzija - Mission: Impossible II-ben és az Orvlövészben láthattuk például) elindul, hogy drága kisfia ("Marco Tropojából") gyilkosát felkutassa és megbüntesse. Amikor már éppen kicsúszna Mills a gonoszok kezei közül, kiderül, hogy az "asszonyt" viszont elkapták. Úgyhogy úsznia kell az árral. Egy utolsó telefon erejéig - s itt volt vicces az első rész után, hogy hogyan fordult meg a kocka - Kim-et azzal hívja fel édesapja, hogy éppen elrabolják. 

Így a család élete a fiatal lány kezében van, aki - ahogy szoktuk mondani - az a bizonyos alma, aki nem esett messze a fájától (akarom mondani édesapjától), így felveszi a kesztyűt a gonosz albánokkal és visszavág apuka segítségére/segítségével.
Isztambulban oda s vissza megfuttatnak bennünket a filmben úgy egy ellopott taxival (vészesen vajazott a Taxira, ami aranyos volt, már csak a fehér 406-os Peugeot hiányzott), mint gyalog szűkebbnél szűkebb sikártorokban és háztetőkön macskaként.

Nos, akinek nincs ellenére egy kis Luc Besson-féle macska-egér játék, egy kis kergetőzés, s pár jól elhelyezett pofon, meg poén, no meg a szép elsuhanó tájak látványa, annak szeretettel ajánlom mind a két filmet.
De aki egy jó akciófilmre vágyik, annak is ajánlom.

He will hunt them.
He will find them.
He will kill them.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése