2019. március 10., vasárnap

Hunter killer

Na, ha van film, aminek a címét nem tudták jól lefordítani, így inkább nem is fordították le, az ez a film.
De azt hiszem, ez piszkosul nem érdekes.
Ugyanis ez valami eszement jó film volt!!!!!

Gerard Butler mostanában nekem már nem lő mellé. Valahogy úgy érzem, csak olyan filmekhez adja a nevét, amiben van valami plusz, ami tényleg fontos.
Ilyen volt - kis csúsztatással - az Egyiptom istenei (abban spec. annyira nem tetszett, de inkább csak az volt a bajom, hogy rosszat játszott), aztán jött a második része a Támadás a Fehér-Ház ellen-nek. Amiben bármelyiket nézem is, mindkét film jó volt. S akkor már ne is beszéljünk az Űrviharról, ami szerintem kimondottan szuper film volt. Ezerszer láttam már.

S most jött ez. 
Nagyon vártam már a filmet, mert tudtam, hogy tengeralattjáró is lesz benne, s azokat Tom Clancy - Vadászat a Vörös Októberre c. produkciója óta naaagyon szeretem (az U-571-ről már ne is beszéljünk!).

Szóval jött ez a film.
Van egy amcsi tengeralattjáró, ami már majd három órája egy orosz tengeralattjáró mögött lopakodik. (Bezzeg ha egy Trükkös Ivánt csináltak volna legalább óránként egyet, már régen észrevették volna az amcsikat... De ők nem olvastak Tom Clancy-t.
Szóval az amerikaiak egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy az orosz tengeralattjáró felrobban. Alig pár pillanat múlva már őket is megtámadják. De mntha fentről jött volna a torpedó. Mire rájönnének, hogy mi van, már vége is mindennek.

A Pentagon rájön, hogy valami nincs rendben, s egy különleges embert (Joe Glass - Gerard Butler) bíznak meg azzal, hogy egy tengeralattjáróval nézzen utána, mi lett az eltűnt amerikai géppel.
Élete első merülése kapitányként. De mivel egész életében tengeralattjárón dolgozott, így nem fél túlzottan a kihívástól. De a legénységének meg kel szoknia, hogy egy ilyen - valahonnan jött - ember parancsol Nekik.
Aztán amikor odaérnek arra a helyre, ahonnan utoljára hallottak a saját tengeralattjárójukról, nemcsak a felrobbant hajót találják meg, de mást is.
De ki süllyesztette el az amerikai tenegeralattjárót? Az oroszok? De miért? Milyen meggondolásból?
S közben kiderül, hogy az oroszoknál valami furcsa dolog történt, ugyanis nem torpedó által süllyedtek el, hanem belső szabotázs történt, vagyis belülről robbant ki a hajó.
De mi történt?
S Andropov kapitányban (Michael Nyqvist - sajnos ez a híres svéd színész, akit annyit láttunk már oroszként is, 2017-ben meghalt) bízhatunk, vagy sem? Mi történt a hajóján?

Glass kapitány elindul az ösztönei és az emberiségbe vetett hitével egy olyan helyre, ahol csak ellenséges fegyvercsövekkel nézhet szembe.

Közben pedig az orosz miniszterelnökkel sem tudnak beszélni az amerikaiak. De miért nem reagál a dolgokra? Mi történik Poliarny-ban?

Zakarin elnök (Alexander Diachenko - IGAZI orosz színész) mit akar? Mintha egy orosz-amerikai háború kezdődne el... vagy már benne is vagyunk a közepében?

S amikor Bill Beaman (Toby Stephens - odavagyok a pasiért, amióta a Jane Eyre-ben láttam) és szárazföldi csapata (már ha csapatnak lehet nevezni négy szárazföldi katonát) is megjelenik Poliarny-nál, kiderül valami nagyon-nagyon fura. Az orosz elnök úgy néz ki, mintha nem lenne a helyzete magaslatán...

Készültség van mindenhol és valakinek nagyon viszket az ujja a ravaszon. Valaki nagyon ki szeretné robbantani azt a bizonyos háborút. De ki fogja elkezdeni? S hány ember kell meghaljon, hogy a világ megtarthassa a békét? Vagy ez már nem lehetséges?

Butler csodaklassz volt. 
Gary Oldman szintén hozta a formáját... A mindig dühös, izomból erőszakos magasrangú katona... Klassz volt látni őt, na!
S a klassz víz alatti képek nekem különösen tetszettek.

Mivel én a Vadászat a Vörös Októberre című filmet ezer és egyszer láttam már, ezért sokszor visszaköszönt az, s nagyon olyan érzésem volt, mintha Arne Schmidt túl sok Tom Clancy-t olvasott volna, de az csak jó. S valljuk be, azért a Láncreakció c. története sem volt kutya.

Nos, aki szereti a tengeralattjárós filmeket, aki szereti - nem tudok kibújni a dolog mögül - Jack Ryan történeteit, annak szívből ajánlom a filmet. 
S aki Gerard Butlert szereti, annak meg plááááne ajánlom a filmet!

"- Járt már tengeralattjárón?
- Kevés dolgot utálok jobban. Klausztrofóbikus.
- Nem vészes, csak ne szálljon ki út közben."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése